Lidé se ve virtuální realitě nezavřou, říká šéf ICQ

Adam Junek
5. 3. 2010 22:00
Eliav Moshe plánuje proniknout se svou společností na dva nové trhy v tomto roce
Foto: Jan Langer

Rozhovor - Rychle se domluvit na setkání v realitě, to je hlavní účel, ke kterému lidé využívají sociální sítě typu ICQ. Neuzavřou se v nich tedy k virtuálnímu životu, míní šéf společnosti ICQ Eliav Moshe.

"Komunikace po síti přetrvá. A nejen v podobě sociálních sítí jako je ICQ, ale v této chvíli myslím, že není možné nahradit ani e-mail například," míní v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

A věří si na další růst. Ostatně hodlá v tomto roce proniknout na dva nové trhy.

A.cz: Sociální sítě dnes zažívají boom. Ale lidé si začali uvědomovat, že co napíší na internet, je vlastně velmi veřejné a může to způsobit i nepříjemnosti. Nepovede to ke stagnaci sociálních sítí?
V sociálních sítích jsou dvě formy komunikace. Veřejná a soukromá. A jedna nevytlačuje druhou.  My jsme primárně zaměřeni na tu privátní a připravili jsme velice pokrokový nástroj, který ji umožňuje. Pro nás je velkou prioritou udržovat soukromí našich uživatelů. A to jim rozhodně chceme nadále zachovat.

A.cz: Velká ochrana soukromí ale může poskytovat příležitost pro zneužití například organizovaným zločinem nebo teroristy. Snaží se úřady některých zemí na vás tlačit, abyste jim zpřístupnili komunikaci některých uživatelů?
To není možné. Nikde se komunikace po ICQ neuchovává, nedá se sledovat. Vezměte si, že jen v Česku měsíčně odejdou dvě miliardy zpráv. Druhá věc je, že pokud já vím, tak nás nikdy nikdo nekontaktoval, abychom poskytli jakékoliv údaje. A i kdyby to udělal, platí, že my je nemáme.

Komunikace po síti přetrvá

A.cz: Jakou budoucnost předpovídáte sociálním sítím? Nejsou trochu sebepohlcující? Lidé více žijí ve virtuální realitě a nemají potřebu se tolik setkávat. Ale když se nebudou setkávat, nebudou mít zážitky a nebudou mít co sdílet v sociální síti…
Nemyslím, že by hrozilo, že se lidé uzavřou ve virtuálním světě. Například naši uživatelé mají jen minimum tak zvaných kyber-přátel - tedy lidí, s nimiž se setkávají pouze na síti. Spíše ICQ využívají k tomu, aby si reálné setkání domluvili.
Komunikace po síti zkrátka přetrvá. A nejen v podobě sociálních sítí jako je ICQ, ale v této chvíli myslím, že není možné nahradit ani e-mail například.

A.cz: Jste šéfem společnosti, která bývá označována za pionýra v oblasti sociálních sítí, jaké sociální sítě používáte vy sám?
Mám založené účty u několika služeb. Potřebuji vědět, co dělá konkurence, a tak mám profil na Facebooku, mám MSN a další. Ale nyní díky ICQ 7, které je jakýmsi sběrným místem pro sociální sítě a umožňuje kontrolovat všechny najednou, jsem změnil zvyky. Už nemusím surfovat po různých stránkách, mám vše na jednom místě.  Hraju si s beta verzí už tři měsíce a jsem nadšený.

Foto: Jan Langer

A.cz: ICQ 7 je ostatně váš pokus vrátit se na výsluní sociálních sítí.  Byli jste sice pionýrem, ale pak jste ustoupili do pozadí. Jak přesvědčíte uživatele, aby se k ICQ vrátili?
Myslím, že není třeba, aby se vraceli. Posledních pět let zaznamenáváme celosvětově velký nárůst uživatelů. A to například i v Česku a na Slovensku. Před čtyřmi lety jsme měli v Česku asi jeden milion uživatelů. Dnes jsou to miliony dva.
Pronikneme na nové trhy

A.cz: ICQ je silné na několika málo trzích, zejména v Německu, Česku, na Slovensku a v Izraeli. Máte plány i s ohledem na nové ICQ 7 proniknout na nové trhy?
Doplnil bych, že jsme určitě ještě lídrem trhu na Ukrajině a v Rusku. V současnosti ale pracujeme na tom, abychom pronikli na nové trhy. Do konce roku určitě přidáme dva. Je několik možností, které zkoumáme. Nemohu vám říct přesněji, o které země jde, ale regionálně se zaměřujeme na Jižní Ameriku nebo Dálný východ.

A.cz: Dálný východ je spojován dost často s Čínou, o níž se také mluví jako velmi perspektivním trhu pro internetový byznys. Je to pro vás zajímavý trh a jak se hodláte vyrovnat s cenzurou, kterou tam úřady na internetu provádějí?
Jistě Čína je velmi zajímavý trh. A určitě je pro nás možností. Právě přístup úřadů je jedna z překážek, které řešíme. Naší prioritou totiž je, aby naše služby byly přínosné pro uživatele. Ale Čína není jediným trhem na Dálném východě, který nás zajímá.

Foto: Jan Langer

A.cz: Je pro vás cestou k růstu také cesta fúzí a akvizic?
ICQ v tomto směru používá jiný systém. Spojujeme se s místními silnými partnery, jako je v Česku Centrum Holdings (majitel on-line deníku Aktuálně.cz, pozn. red). My dodáme značku a také uživatelskou základnu. Lokální partner pak znalost trhu. Díky tomu pak pronikáme na trh.

Ale nyní s ICQ 7 myslím, že můžeme dosáhnout podstatného růstu nejen přes nový trh, ale i na stávajících trzích. Takže budoucí růst předpokládáme ze dvou směrů.

A.cz: Pokud tímto systémem hodláte proniknout i na ty dva nové trhy, vedete již nyní jednání s potenciálními partnery?
Ano, ale jak jsem řekl, upřesňovat to v této chvíli nemohu. Jednání jsou ve velmi rané fázi.

 

Právě se děje

Další zprávy