Lidé nedbají varování. Zisk Philip Morris stoupl o 15 %

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
22. 4. 2010 15:24
Firma za čtvrtletí dodala na trh 204,7 miliardy cigaret
Foto: Jaroslav Jiřička

New York - Zisk Philip Morris International - největší tabákové společnosti na světě, dosáhl v prvním čtvrtletí 1,75 miliardy dolarů (zhruba 33 miliard korun). Je to patnáct procent více, než za stejné období minulého roku.

Analytici však čekali větší poptávku na východních trzích a tabákovému koncernu předpovídali ještě vyšší zisky.

Upravený zisk na akcii sice stoupl proti loňskému prvnímu čtvrtletí o 16 centů na 90 centů, ale prognózy počítaly, že vystoupá až na 93 centů na akcii. Celoroční zisk na akcii podle vedení Philip Morris dosáhne 10 - 13 procent.

Společnost, která je největším výrobcem tabákových produktů i v České republice, sdělila, že se jí v minulých měsících nedařilo na trzích Pobaltí, Turecka, Rumunska a Ukrajiny. Méně se kouřilo v důsledku ekonomické krize i zvýšení spotřebních daní na tabák.

Za čtvrt roku přes 200 miliard cigaret

Firma za čtvrtletí dodala na trh 204,7 miliardy cigaret, o 0,7 procenta více než před rokem. Tržby společnosti se zvýšily o 16 procent na 6,5 miliardy dolarů a po odečtení vlivu změn kurzů byly vyšší o osm procent.

Philip Morris International prodává cigarety Marlboro a dalších značek mimo Spojené státy. Společnost vznikla předloni vyčleněním ze skupiny Altria, které zůstala americká divize Philip Morris USA. Součástí firmy je Philip Morris ČR, největší tabáková společnost v Česku a výrobce cigaret značek Petra a Sparta.

 

Právě se děje

Další zprávy