Lidé fotí na mobily a Canonu klesá zisk

ČTK ČTK
24. 4. 2013 11:49
Díky oslabení jenu ovšem firma závislá na exportu vydělá více
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: BOBKEENANPHOTO.COM

Tokio - Provozní zisk japonského výrobce elektroniky Canon se v prvním čtvrtletí snížil o 34 procent na 54,8 miliardy jenů (asi 11 miliard Kč). Pokles způsobila slabší poptávka po kompaktních fotoaparátech, protože spotřebitelé dávají čím dál víc přednost smartphonům před fotoaparáty.

Společnost však současně díky oslabení jenu zlepšila výhled na celý letošní rok. Prodej v zahraničí se totiž na celkových tržbách skupiny podílí čtyřmi pětinami.

Pro letošní rok Canon zvýšil odhad provozního zisku na 450 miliard jenů z dosavadního odhadu 410 miliard jenů. I nová prognóza ale zaostává za odhady analytiků, kteří čekají zisk až 473 miliard jenů.

Canon očekává, že namísto plánovaného prodeje zhruba 17 milionů kusů fotoaparátů jich nakonec prodá zákazníkům jen zhruba 14,5 milionu kusů.

Zpráva o výsledcích Canonu mívá v Japonsku obvykle větší důležitost než o hospodaření ostatních firem. Canon je totiž často považován za barometr zisku japonského technologického sektoru. Firma se dlouhá léta řadí k nejziskovějším japonským firmám, převážně díky agresivnímu snižování nákladů a vysokému stupni automatizace výroby.

 

Právě se děje

Další zprávy