Krize v Číně: Bez práce je 20 milionů venkovanů

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
3. 2. 2009 7:16
Z celkového počtu migrantů za prací jde o 15 procent
Na oslavy Nového roku přijela většina dělníků domů na venkov. Mnozí se ale zpět do měst již vrátit nemohli - mezitím přišli o práci.
Na oslavy Nového roku přijela většina dělníků domů na venkov. Mnozí se ale zpět do měst již vrátit nemohli - mezitím přišli o práci. | Foto: Reuters

Šanghaj - Kvůli zpomalení čínské ekonomiky přišlo o práci již 20 milionů migrantských dělníků - lidí, kteří se stěhují za prací z venkova do měst a jsou neodmyslitelnou součástí obřího vývozního průmyslu Číny. K tomuto číslu došly čínské úřady, které provedly průzkum v celkem 15 provinciích po celé zemi.

Podle oficiálního prohlášení jde přibližně o 15 procent z celkového počtu 130 milionů migrantských pracovníků. Zaměstnavatelé ruší pracovní místa nejrychleji za posledních pět let, napsal internetový portál Times Online. V zemi panují obavy, že by kvůli silné nezaměstnanosti mohly propuknout nepokoje.

Čínská ekonomika v roce 2008 rostla o devět procent, což je nejméně za uplynulých sedm let. V posledním kvartále zpomalila dokonce na 6,8 procenta, klesla totiž poptávka po čínském exportu.

Letošní rok nebude podle všeho pro Čínu o nic lepší - čínský premiér Wen Ťia-pao při své návštěvě na Světovém ekonomickém fóru v Davosu minulý týden prohlásil, že by země chtěla letos dosáhnout osmiprocentního hospodářského růstu.

Podpůrný balíček za téměř 600 miliard dolarů, kterým chce vláda zvednout ekonomický růst, obsahuje podle britské BBC mimo jiné rozšíření rozvodu elektřiny a lékařské péče na venkově a také podporu domácí spotřebitelské poptávky. Podle řady ekonomů nová opatření ale nebudou stačit na to, aby lidé začali více utrácet.

 

Právě se děje

Další zprávy