Krize dopadne na svět hůř, než dosud analytici hádali

Reuters ČTK Reuters, ČTK
27. 5. 2009 17:31
OSN upřesnila svůj odhad pádu světové ekonomiky
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Ženeva - Černé scénáře, které od loňského podzimu rýsovali pro světovou ekonomiku analytici, zřejmě zdaleka nevystihovaly realitu.

OSN ve středu vydala vlastní analýzu, která odhaduje vývoj na světových trzích. Podle Organizace spojených národů se světová ekonomika propadne až o 2,6 procenta. Ještě v lednu přitom tatáž organizace prognózovala, že pokles bude činit 0,5 procenta.

"Globální úvěrová krize nadále po celém světě zatěžuje reálnou ekonomiku," uvedla OSN ve své zprávě. Dodala, že současná hospodářská krize sice začala ve vyspělých ekonomikách, ale její důsledky, například odliv kapitálu, růst nákladů na úvěry, pokles mezinárodního obchodu či nižší ceny komodit, zasáhly zejména rozvíjející se ekonomiky.

OSN nicméně upozornila, že pokud budou fungovat současná vládní opatření na podporu hospodářského růstu, mohlo by v příštím roce přijít mírné oživení světové ekonomiky. Poukázala však také na možnost delší hospodářské recese v případě, že se nepodaří stabilizovat finanční sektor.

Světová ekonomika rostla v letech 2004 až 2007 v průměru o téměř čtyři procenta ročně a loni se zvýšila o 2,1 procenta. Většina zemí světa však nyní vězí hluboko v nejhorší finanční a hospodářské krizi od druhé světové války, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy