Kontrola: Dělníci pro Apple pracují až 11 dní v kuse

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 4. 2012 11:10
Výsledky inspekce ve Foxconnu: přesčasy zdarma a delší pracovní doba, než povoluje zákon
Foto: Reuters

Šenzen - V továrnách, kde si Apple nechává vyrábět iPady a iPhony, se musí zlepšit pracovní podmínky. Hlásí to organizace Fair Labour Association (FLA). Ta ve třech závodech společnosti Foxconn, která je největším výrobcem elektroniky světa, provedla měsíční inspekci.

Jak FLA oznámila, při kontrole pracovních postupů se přišlo na zhruba padesát problémů včetně zdravotních a bezpečnostních rizik.

Zaměstnanci trávili v práci více než šedesát hodin týdně, ačkoliv čínské zákony povolují nejvýše 49, často přitom museli u montážních linek strávit déle než sedm dní, aniž by dostali požadovaný den volna, někteří dostali pauzu až po jedenácti dnech.

Drtivá většina dělníků rovněž uvedla, že veškerá školení a tréninky se konají mimo oficiální pracovní dobu.

Za jakékoliv přesčasy přitom zaměstnanci nedostávali řádně zaplaceno, respektive získali odměnu za každých odpracovaných třicet minut. Pokud se tak zdrželi u linky pouze o 29 minut déle, nevydělali nic.

Jak uvádí BBC, průměrný měsíční plat v továrně na výrobky Apple se pohybuje mezi 360 a 455 dolary (6670 až 8427 Kč).

Strach o plat

Zástupci organizace uvedli, že Foxconn slíbil nápravu. Přesčasy například nebudou moct být delší než 36 hodin měsíčně. Podle agentury Reuters se Foxconn se snížením nároků na pracovníky vyrovná tak, že k současným sto tisícům osob najme několik desítek tisíc dalších.

Kontroloři tak uklidnili aktivisty a ochránce lidských práv. Lidem z Foxconnu ovšem přidělali spíše starosti. Mají strach, že za méně práce nedostanou zaplaceno tolik jako dosud.

Z výzkumu mezi zaměstnanci mimo jiné vyplynulo, že 48 procent dělníků považuje délku pracovní doby za přiměřenou a 33,8 procenta z nich by dokonce zvládlo pracovat déle, pokud by si více vydělali. Že tráví u strojů příliš mnoho času, si myslí pouze 17,7 procenta respondentů.

Vedle pracovního prostředí se FLA zaměřila i na životní podmínky zaměstnanců. Kromě internátu, který je součástí výrobního komplexu a kde zaměstnanci žijí na osmilůžkových pokojích, kontrolovali také závodní kantýnu. O jídle, které tam pracovníci dostávají, uvedlo přes 70 procent dotázaných, že je nekvalitní. Podobné množství z nich označilo jídelnu za špinavou a nehygienickou.

Pro armádu dělníků jen to nejlepší

O prověření praktik Foxconnu požádal samotný Apple. Učinil tak po opakovaných zprávách, že při výrobě populárních smartphonů a tabletů dochází k porušování bezpečnosti práce a že Číňané pracují v nelidských podmínkách. Tato kritika zesílila na jaře 2010, kdy devět dělníků v Šenzenu spáchalo sebevraždu.

Na výsledky kontroly reagoval Apple prohlášením, že doporučení FLA plně akceptuje. "Na každém pracovníkovi z našeho celosvětového výrobního řetězce nám záleží," uvedl již dříve šéf Applu Tim Cook s tím, že usilují o zlepšení pracovních podmínek tak jako žádná jiná společnost.

Podle skupiny čínských advokátů China Labor Watch ale všechny problémy nejsou pouze záležitostí Foxconnu. "Dokud se Apple nezačne o své obří zisky více dělit se závody, které pro něj vyrábí, budou dělníci pracovat od nevidím do nevidím a dostávat za to podobně mizernou odměnu," komentuje šéf organizace.

Foxconn měl v Číně problém, zabíjeli se mu zaměstnanci:

Podle Reuters se jednalo zatím o největší kontrolu, kterou si kdy americká společnost najala. V rámci inspekce strávili zástupci FLA ve Foxconnu dohromady přes 3 tisíce pracovních hodin, během kterých sledovali pracovní podmínky, kontrolovali dokumenty včetně výplatních pásek a vyzpovídali stovky pracovníků i manažerů. 35 tisíc zaměstnanců navíc odpovídalo na anonymní dotazník, který zjišťoval, jak svou práci sami vnímají.

Větší náklady nechceme, hrozí ostatní firmy

Jak Reuters varuje, změny v továrně na iPady budou mít zřejmě důsledky pro celý Foxconn. S tím totiž nespolupracuje pouze Apple, ale řada dalších, například Nokia nebo Sony.

Pokud Foxconn zvýší náklady na dělníky, kteří vyrábí pro Apple, pravděpodobně tak učiní celoplošně, což by mohlo způsobit odliv ostatních zákazníků - a to i přes to, že cena práce představuje pouze zlomek souhrnných výrobních nákladů.

Před tím již varuje například šéf Amazonu. "Jestliže Foxconn zdraží, přesuneme se k jiným výrobcům, jako je Quanta, Wistron nebo Inventec," komentuje ředitel. Podobně se vyjádřili zástupci Hewlett-Packard.

 

Právě se děje

Další zprávy