Konec blokům bankovních fúzí, velí EU

12. 9. 2006 14:35
Brusel - Evropská unie chce omezit vliv centrálních bank a nejrůznějších národních regulačních úřadů na přeshraniční bankovní fúze a akvizice.

Vyplývá to z návrhu, který dnes zástupci Evropské komise představili novinářům. EU se nelíbilo, že některé státy dosud mohly blokovat některé fúze a akvizice s poukazem na to, že by mohlo být ohroženo "řádné a obezřetné řízení" cílové společnosti.

Přesně takovou formulaci totiž zatím připouští evropská směrnice o bankách. A "řádné a obezřetné řízení" se již dokonce stalo i předmětem několika sporů mezi EU a jednotlivými členskými státy. Jedna z bitev se odehrála například mezi Bruselem a Itálií. Tehdejší guvernér italské centrální banky Antonio Fazio se snažil zabránit dvěma zahraničním nabídkám na převzetí italských bank. Činil tak přesto, že Evropská komise dala této transakci zelenou.

Pokud návrh EK schválí Evropský parlament i všech 25 členských států, neměly by se spory opakovat. Nově centrální banky a regulátoři totiž budou muset vyslovit své námitky do 30 dní, dosud na to měli tři měsíce. Případné stížnosti se navíc musejí opírat o důkazy, jež prokazují, že případný kupec byl zapleten do praní špinavých peněz či do financování terorismu.

"Tyto nové předpisy znamenají, že orgány dohledu budou muset být při posuzování přeshraničních fúzí a akvizic jasné, transparentní a důsledné. Neponechávají prostor pro politické zasahování nebo ochranářství. Taková musí být cesta vpřed, míníme-li vážně slova o plně fungujícím vnitřním trhu a umožnění globální konkurenceschopnosti evropských finančních společností," uvedl komisař pro vnitřní trh a služby Charlie McCreevy.

 

Právě se děje

Další zprávy