Komise v USA: Šéfe, přiznej kolik bereš

Adam Junek
12. 1. 2006 7:00
New York/Praha -  Kolik přesně bere šéf Microsoftu nebo třeba Googlu, včetně všech odměn a požitků? Americká komise pro cenné papíry (SEC) by chtěla, aby to byla veřejná informace.

Příští týden proto předloží návrh zákona, který by zveřejňování platů nejvyššího vedení vyžadoval. A to jako jedno číslo, v němž by byly sečteny plat, náhrady, odměny a další benefity. Nyní totiž nikdo přesně neví, jak má plat šéfa být publikován.

"Je to potřeba. Akcionáři mají právo být informování, kolik vedení firmy bere a pak se rozhodnout, zda to odpovídá kondici firmy," tvrdí Lynn Turner, šéf investiční spoolečnosti Glass Lewis.

Veřejné budou i penze

Sama komise podle serveru USA Today uvádí: "Nejde nám o měnění způsobu, jak jsou šéfové vypláceni. To by ani nebylo možné. Jen je potřeba, aby se zveřejňování platů přizpůsobilo současnému trendu, jak firmy své šéfy odměňují."

Co tedy bude v návrhu, na němž úředníci ještě stále pracují? Firmy by podle něj měly povinnost zveřejnit celý plat výkonného šéfa, finančního manažera a dalších tří nejvyšších členů vedení. V celkové částce musí být zahrnuta i dolarová hodnota akcií, které vedení obdrželo.

Zveřejňovány mají být i penzijní balíčky nejvyšších šéfů. Takovou informaci například úzkostlivě tajil koncern General Electric, když odcházel hvězdný manažer Jack Welch. Že k důchodu Welchovi náleží například luxusní apartmá na Manhattanu, právo užívat firemní letadlo nebo lístky na baseballové zápasy Red Sox, se veřejnost dozvěděla až v roce 2002, když se Welch rozváděl se svou tehdejší manželkou.

V Česku to neprošlo

Ještě na jaře letošního roku to vypadalo, že se k výši svých platů budou nuceni přiznat i čeští manažeři. Do konce dubna mělo 135 volně obchodovaných firem čas zveřejnit, kolik jejich šéfové berou. Téměř jednohlasně tvrdily, že česká veřejnost na to není připravena.

Nakonec svou povinnost splnilo jen sedm z nich, mimo jiné například Škoda Auto nebo Západočeská plynárenská. Ostatním přispěchali na pomoc zákonodárci. Ti v rekordním čase schválili novelu rok starého zákona a nadále povolili, že firma musí zveřejnit jen souhrnnou částku za management.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy