Kauza Lesy může dojít k evropskému soudu

dkl
21. 3. 2007 12:42
Brusel - Evropská komise jasně řekla, že státní podnik Lesy ČR chyboval u veřejných zakázek. Věc může dojít až k Evropskému soudnímu dvoru.
Foto: Aktuálně.cz

Komise o tom dnes informovala novináře. Pokud by Česká republika chybu nenapravila, u soudu by se případ mohl objevit už do dvou týdnů.

Přitom firma před dvěma týdny znovu zrušila výběrová řízení, která jsou nyní napadána i Bruselem.

Brusel se začal tendry zabývat v polovině prosince 2005 na základě stížnosti soukromé firmy CE WOOD, podle níž státní LČR nedodržují evropské předpisy o zadávání veřejných zakázek.

Komise si nejdříve z Česka vyžádala odpovědi na řadu otázek a nyní rozhodla, že výběrová řízení porušila předpisy Evropské unie a České republice zašle takzvané odůvodněné stanovisko, tedy poslední varování před tím, než celá věc skončí u soudu.

"Dotčený státní podnik doposud zcela nesladil své postupy zadávání veřejných zakázek s pravidly EU pro zadávání veřejných zakázek, a to ani navzdory závazku, který Česká republika komisi složila po obdržení úředního oznámení," uvedla EK.

Současný pohled na krajinu není příliš zimní. "Letos bylo suché léto a velmi dlouhý a teplý podzim, který vlastně ještě neskončil. To jsou mimořádně dobré podmínky pro kůrovce. Dřevo ležící na zemi pro něj bude na jaře atraktivní," upozorňuje Josef Bálek na to, že jedna lesní kalamita se může snadno změnit v jinou.
Současný pohled na krajinu není příliš zimní. "Letos bylo suché léto a velmi dlouhý a teplý podzim, který vlastně ještě neskončil. To jsou mimořádně dobré podmínky pro kůrovce. Dřevo ležící na zemi pro něj bude na jaře atraktivní," upozorňuje Josef Bálek na to, že jedna lesní kalamita se může snadno změnit v jinou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Komise je proto toho názoru, že Česká republika nesplnila své povinnosti podle právních předpisů EU v oblasti zadávání veřejných zakázek," dodala.

Dlouhá historie sporů

Výběrová řízení na těžební práce se již táhnou více než rok. Na konci ledna roku 2006 totiž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Lesy ČR varoval, že porušují předpisy a další zakázky, které udělí, se musí řídit zákonem o veřejných zakázkách.

Ten do té doby Lesy ČR respektovat nemusely a zakázky přidělovaly bez výběrových řízení.

Proti tomuto rozhodnutí podala firma rozklad. S ním ale neuspěla, a v dubnu tak musela začít pracovat na nových smlouvách a novém výběrovém řízení.

V říjnu již bylo jasné, že Lesy ČR vyhlásí své tendry se značným zpožděním.

Soud a orkán

Pak ale přišlo v prosinci rozhodnutí soudu. U něj si stěžovaly neúspěšné firmy. Soud jim dal za pravdu: ÚOHS musí znovu zvážit své rozhodnutí.

Přesto se společnost rozhodla tendry nezrušit. Poté zasáhla vyšší moc v podobě orkánu Kyrill. Na lesní práce v postižených oblastech Lesy ČR vyhlásily zkrácené výběrové řízení a ostatní lesní práce se téměř zastavily.

Před dvěma týdny lesníci rozhodli, že zruší probíhající výběrová řízení. Důvodem má být opět Kyrill.

 

Právě se děje

Další zprávy