Katařané chtějí ovládnout maloobchod v Británii

Red eko, čtk
18. 7. 2007 12:11
Katarský fond jedná o koupi předního řetězce
Bývalý francouzský prezident Chirac po boku katarského šejka Sáního
Bývalý francouzský prezident Chirac po boku katarského šejka Sáního | Foto: Reuters

Londýn - Arabský ropný stát Katar chce předložit nabídku na koupi britské sítě supermarketů J Sainsbury. Firma v dnešním sdělení nabízenou cenu neuvedla, podle deníků by však Katar mohl za třetí největší britský řetězec zaplatit včetně dluhu 12 miliard liber (492 miliard korun).

O Sainsbury se uchází katarský státní investiční fond Delta Two, který již vlastní asi 25 procent akcií řetězce. Delta Two potvrdila, že vede se Sainsbury předběžná jednání o podání nabídky, dodala však, že žádné rozhodnutí ještě nepadlo.

Katarský fond řídí Paul Taylor, který je bývalým zaměstnancem realitního magnáta a akcionáře Sainsbury Roberta Tchenguize. Fond investuje do firem s dobrým vedením, přední pozicí na trhu a dlouhodobými růstovými příležitostmi. "Sainsbury všechna tato kritéria splňuje," uvedl Taylor ve sdělení fondu.

Akcie Sainsbury dnes vzrostly o 1,2 procenta a tržní hodnota firmy dosáhla 10,3 miliardy liber. Společnost má dluh 1,5 miliardy liber.

Zprávy o zájmu Kataru přicházejí tři měsíce poté, co rodina Sainsburyů zablokovala návrh na převzetí firmy za 10,1 miliardy liber konsorciem fondů soukromého kapitálu vedeným firmou CVC Capital Partners. Podle dnešní informace listu Financial Times rodina, která vlastní ve firmě asi 18 procent akcií, nepodporuje ani nabídku Delta Two.

Analytici se dohadují, že za zájmem investičních fondů i Katařanů může být rozsáhlý realitní majetek britské společnosti v hodnotě asi 8,6 miliardy liber. K lepšímu využití tohoto majetku ve prospěch akcionářů již firmu tlačil Tchenguiz, vedení Sainsbury však trvá na tom, že zachování firemních nemovitostí je klíčem k její budoucnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy