Kam s penězi na čistou energii? Do USA

Dušan Klimeš
16. 1. 2007 10:50
Praha - Podle nové studie se Spojené státy staly zemí, která je nejpříhodnějším místem pro investice do obnovitelných zdrojů.

Žebříček atraktivnosti jednotlivých zemí sestavuje nadnárodní auditorská společnost Ernst & Young. Více než rok a půl ve studii nejlépe vycházelo Španělsko, nyní však jeho žezlo převzaly Spojené státy.

"Díky tlaku veřejnosti na politiku zaměřenou na ochranu klimatu a zvýšenému politickému zájmu o tuto problematiku se Spojené státy staly v oblasti investic do obnovitelných zdrojů energie jedničkou," uvádí studie.

Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády.
Panely o rozloze 211 čtverečních metrů pokrývají čelní hranu budovy i část její fasády. | Foto: Tomáš Adamec

"Nové" ekonomiky nahoru

O své místo mezi zeměmi, které lákají "čisté" peníze, se pere i Čína. Ta je podle výzkumu šestou nejatraktivnější zemí z pohledu investic do obnovitelných zdrojů, hned za Německem. Přitom ještě před rokem byla až na místě jedenáctém.

Politická stabilita zemí s rodící se tržní ekonomikou, jako je Čína nebo Indie, danému odvětví velice prospěla, píší analytici.

"Výstavba elektráren využívajících alternativní zdroje energie v Číně půjde ruku v ruce s jejím ekonomických rozvojem. Investice do obnovitelných zdrojů energie, včetně velkých vodních elektráren,  v této zemi však již nyní patří k největším ve světě," nastínil politiku Číny Jonathan Johns, ředitel divize pro obnovitelné zdroje společnosti Ernst & Young.

Středem indického území, kde se často vyskytují zemětřesení, vedou trubky s párou. Tato oblast by ale mohla být i největším zdrojem geotermální energie na světě.
Středem indického území, kde se často vyskytují zemětřesení, vedou trubky s párou. Tato oblast by ale mohla být i největším zdrojem geotermální energie na světě. | Foto: Reuters

Zvýhodněná zelená

K situaci v Evropě Johns podotkl, že přijatelným řešením je "zelená" daň.

"Například v regionech, kde fungují mechanismy tarifů výkupních cen, se běžně řeší otázka cen pro spotřebitele buď formou přirážky za použití energie z neobnovitelných zdrojů nebo formou ´zelené´ daně. Toto je situace v zemích jako Španělsko, Holandsko, Francie, Německo." 

Podle něj podniky a jednotlivci produkující ve velké míře emise uhlíku zcela jistě v příštích letech pocítí její dopad na svých peněženkách.

 

Právě se děje

Další zprávy