Japonsko jako kamikadze, krizi hasí 150 miliard dolarů

Ekonomika Ekonomika
10. 4. 2009 12:27
Ekonomiku země postihla krize velmi tvrdě
Foto: Reuters

Tokio - Japonsko zachraňuje hospodářství, které vážně ochromuje ekonomická recese. Tokio podpoří ekonomiku dalším stimulačním opatřením, jehož rozsah bude činit 150 miliard dolarů (2,99 bilionu korun). Oznámil to v pátek předseda japonské vlády Taro Aso.

Kabinet peníze využije převážně na veřejné výdaje, aby podpořil životní úroveň lidí a zajistil hospodářský růst.

Celkové výdaje by tak měly přesáhnout dvě procenta hrubého domácího produktu země. "O japonské ekonomice lze říci, že je v krizi," řekl podle agentury Reuters Aso, když oznamoval podrobnosti stimulačního plánu. Stav ekonomiky se podle něj rychle zhoršuje, prudce klesá export a průmyslová výroba a zhoršuje se i situace na trhu práce.

Hospodářský propad v Japonsku je navíc výraznější než v jiných vyspělých zemích.

Podle agentury Reuters se ale předpokládá, že tamní centrální banka (BOJ) by mohla v rámci opatření přijímat jako zástavu například i komunální obligace umístněné na trhu jako soukromé emise. Krok centrální banky by také mohl pomoci regionálním bankám zvýšit objem poskytovaných úvěrů. 

Země se nyní potýká s nejhorší recesí od druhé světové války.

Japonsko už věnovalo na boj proti krizi asi 1,5 procenta HDP, přitom jeho vládní dluh je nejvyšší z vyspělých zemí a podle OECD dosahuje asi 180 procent.

Japonská vláda jako sebevražedný letec kamikadze nyní zkouší, kolik může utratit, než investoři utečou a zemi zasáhne bankrot, napsal už v minulém týdnu komentáři americký list The Wall Street Journal.

 

Právě se děje

Další zprávy