Jackson se stal konkurentem svého extchána Elvise

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
7. 7. 2009 14:50
Žebříček nejbohatších zesnulých celebrit podle magazínu Forbes
Katalog aukce majetku Michaela Jacksona. Dražba Jacksonova majetku potrvá několik dnů, a to od 22. do 26. dubna tohoto roku.
Katalog aukce majetku Michaela Jacksona. Dražba Jacksonova majetku potrvá několik dnů, a to od 22. do 26. dubna tohoto roku. | Foto: Reuters

Washington - Nikdy nezestárnete, budete imunní vůči skandálům a pomluvám a vaše výdaje se dramaticky sníží. Budete velebený světovými médii a fanoušci vám vyjádří svou nekončenou oddanost. A navíc vyděláte.

Jak s jistou dávkou nadsázky píše prestižní magazín Forbes, k tomu všemu stačí jen jediné - musíte zemřít jako celebrita na vrcholu své slávy.

Čtěte také:
Poslední aplaus, svět se loučí s Michaelem Jacksonem

Příkladem za všechny jsou Elvis Presley nebo John Lennon. Tyto hvězdy hudebního nebe vydělávají miliony dolarů i po smrti. A někdy více než jejich živí kolegové.

Třeba Presley si podle posledního žebříčku třináctky nejbohatších zesnulých celebrit sestaveného Forbesem dokázal v posledním účetním období vydělat více než Madonna.

Nejbohatší mrtvé celebrity:

 1. Elvis Presley (52 milionů dolarů)
 2. Charles M. Schulz (33 milionů dolarů)
 3. Heath Ledger (20 milionů dolarů) 
 4. Albert Einstein (18 milionů dolarů)
 5. Aaron Spelling (15 milionů dolarů)
 6. Dr. Seuss (Theodor Geisel) (12 milionů dolarů)
 7. John Lennon (9 milionů dolarů)
 8. Andy Warhol (9 milionů dolarů)
 9. Marilyn Monroe (6,5 milionů dolarů)
10. Steve McQueen (6 milionů dolarů)
11. Paul Newman (5 milionů dolarů)
12. James Dean (5 milionů dolarů)
13. Marvin Gaye (3,5 milionů dolarů)

zdroj: Forbes

Už teď lze předpokládat, že smrt krále popu Michaela Jacskona s pořadím žebříčku zamíchá.

Tragická smrt vydělává

Po úmrtí populárního zpěváka na serveru Amazon okamžitě vzrostl prodej jeho desek. Na portálu eBay se zase objevilo několik původních vinylových alb Thriller, přičemž cena jednoho z alb za hodinu a půl od umístění na portál vystoupala na 1 200 dolarů a zájem o něj byl obrovský.

Za horentní sumy se prodává vše související s Jacksonovým jménem. Znalci odhadují, že zájem o jeho alba prudce vzroste.

Magazín Forbes potvrzuje, že nečekaná smrt vydělává. "Na náhlé, brzké smrti něco je," říká advokát z oboru Roger Richman. "Jimi Hendrix, Janis Joplin, Bob Marley - všíchni z nich zemřeli v nejlepších letech, proto se kolem nich stále stále točí emoce." Jejich sláva neuhasla, zamrzla v nejlepším.

Elvis je jedničkou i 30 let po smrti

Každoroční žebříček byl zveřejněn naposledy loni na Halloween. Celkem 13 zesnulých osobností v něm vydělalo za dvanáct měsíců 194 milionů dolarů.

Presley si přišel na 52 milionů dolarů. Na první příčku ho s jasným finančním náskokem vysadily hlavně tržby z obří návštěvnosti jeho domu Graceland. Předminulý rok totiž uplynulo od úmrtí krále rock'n'rollu 30 let.

Třetí příčku obsadil nedávno tragicky zesnulý herec Heath Ledger. Australan se ve 28 letech předávkoval léky a jeho smrt spustila obrovskou návštěvnost jeho posledního filmu Batman - Temný rytíř. I tento zájem mu vynesl 20 milionů dolarů.

Do třináctky patří i Marilyn Monroe, Andy Warhol nebo James Dean. Tradičně si vydělávají ovšem i ty celebrity, které se dožily vysokého věku a staly se pojmem. Jako například Paul Newman, který zesnul v úctihodných 83 letech, autor komiksů Charles M. Schulz (77), Albert Einstein (76) nebo tvůrce nejslavnějších seriálů Aaron Spelling (83).

 

Právě se děje

Další zprávy