Irsko se topí v dluzích, ale jeho ekonomika opět roste

vp
17. 12. 2009 16:45
Irsko se dostalo z recese a ekonomika opět roste.
Foto: Reuters

Dublin - Irská ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku vykázala výraznější růst, než se čekalo. Hrubý domácí produkt vzrostl o 0,3 procenta v porovnání s předchozím kvartálem. Ekonomové přitom ve svých odhadech nebyli optimističtí a čekali pouze růst o 0,1 %.

Údaje irského statistického úřadu ukazují, že se Evropa pomalu vzpamatovává z jedné z nejhorších recesí.

V meziročním porovnání třetích kvartálů je letošní růst o 7,4 % pomalejší než loni. Větší propad vykazuje ale srovnání druhých kvartálů. Oproti loňsku ten letošní poklesl o 7,9 %.

Irská vláda nedávno ohlásila výrazné škrty, aby začala ozdravovat státní finance. Irsko sice bylo jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik v Evropě, v eurozóně ale patří mezi ty nejvíce zadlužené, s dluhem ve výši 12% HDP.

Podle analytiků za současnou situaci může dřívější realitní boom. Současné Irsko teď nejvíce trápí nízké ceny nemovitostí, vysoká nezaměstnanost a hlavně extrémně vysoké finanční injekce bankám.

"Konec recese z technického hlediska zřejmě poskytne tolik potřebnou útěchu," uvedl ekonom společnosti Goodbody Stockbrokers.

odle některých ekonomů ale výkon externích sektorů může maskovat velmi slabé prostředí v domácí ekonomice.Hrubý národní produkt, který nezahrnuje zisky nadnárodních společností, totiž klesl šesté čtvrtletí za sebou.

 

Právě se děje

Další zprávy