Intel míří do Vietnamu s 300 miliony

ČTK, eko
28. 2. 2006 7:42
Ho Či Minovo Město - Světový výrobce čipů hodlá investovat v jižním Vietnamu. Firma se bude podílet na výstavbě továrny na montáž a testování čipů 300 miliony dolarů. Jde o největší samostatnou americkou investicí v zemi.

Vietnam nedávno zahájil kampaň na přilákaní zahraničních investorů. Dohoda s Intelem je považována za jednu z nejvýznamnějších v rámci této kampaně.

Výstavba továrny, která by měla zaměstnat 1200 osob, má začít okamžitě. Zahájení výroby je naplánováno na druhou polovinu roku 2007. Továrna je podle šéfů Intelu pouze první fází plánované investice ve Vietnamu. Společnost získala povolení na výstavbu továrny až za 605 milionů dolarů.

Vietnam chce další investory

Představitelé Vietnamu doufají, že rozhodnutí Intelu přiláká do země další investory. V loňském roce ekonomika Vietnamu vzrostla o 8,4 procenta, a země se tak stala jednou z nejrychleji rostoucích v regionu.

V roce 2005 vývoz počítačů a elektronických součástek z Vietnamu stoupl o 34 procent na 1,44 miliardy dolarů. Dovoz stejného zboží vzrostl o 26,3 procenta na 1,7 miliardy dolarů. V letošním roce chce vláda zvýšit vývoz na dvě miliardy dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy