Hlad Číňanů po autech se mírní. Prodeje stoupají pomalu

ČTK ČTK
9. 12. 2011 12:42
V prosinci si zřejmě koupí nový vůz podstatně více lidí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Peking - Jen o tři desetiny procentního bodu se zvýšil v listopadu prodej osobních aut v Číně.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Čínský svaz výrobců aut (CAAM). Svaz však současně varoval, že růst prodeje za celý letošní rok bude pravděpodobně nejslabší za více než deset let. I tak Čína zůstane největším automobilovým trhem světa.

V listopadu se v Číně prodalo 1,34 milionu vozů. Hlavním důvodem slabého růstu je vysoká srovnávací základna. Neboť vloni v tu dobu končily vládní pobídky na koupi ekologických aut.

Od počátku letošního roku prodej osobních, sportovně-užitkových a lehkých nákladních aut v zemi stoupl jen o 5,3 procenta na 13 milionů. Za rok 2010 se přitom zvýšil o 32 procent a v roce 2009 až o 46 procent.

Růst prodeje bude letos nižší než v USA a Japonsku

Celkový prodej vozidel, tedy včetně nákladních vozů a autobusů, v listopadu dokonce klesl o 2,4 procenta na 1,66 milionu. Za 11 měsíců stoupl o 2,6 procenta.

Analytici však čekají, že v prosinci prodej oživí. Důvodem jsou pobídky automobilek a obchodníků, kterými se budou snažit přilákat do autosalonů zájemce o koupi ještě před koncem roku, aby splnili své prodejní plány.

Po dvou letech prudkého růstu prodej aut v Číně letos v květnu zažil první pokles za dva roky. Od té doby se situace stabilizovala, trh je však stále slabý. Zpomalení růstu způsobuje několik faktorů. Mimo ukončení vládních pobídek pro malé automobily jsou to i kroky některých velkých měst, kterými se snaží zmírnit zhoršující se dopravní zácpy.

Kvůli slabému výkonu v uplynulých měsících většina analytiků snížila své odhady růstu prodeje aut v Číně na letošní rok pod 20 milionů vozů, což znamená pouze jednociferný procentní růst. CAAM očekává letos zvýšení prodeje nejvýše o pět procent

Ve Spojených státech, které jsou druhým největším automobilovým trhem světa, prodej aut v listopadu vzrostl o 14 procent. V Japonsku se zvýšil o více než 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy