Hazardér Quattrone se vrací na burzy

Adam Junek
2. 6. 2006 15:00
New York - Bankovní hvězda z dob internetového boomu se vrací. A po letech soudních pří navíc čistý bezmála jako lilie.

Frank Quattrone patřil k nejobdivovanějším bankéřům 90. let. Na burzu přivedl taková jména jako Amazon.com či Netscape Technologies. Vůbec první začal věřit firmám ze Sillicon Valley a vydělával desítky milionů dolarů ročně.

Jenže pak přišel konec internetového boomu, investiční bublina splaskla a o úspěšného bankéře se začaly zajímat regulační úřady. Podle nich totiž Quattrone při úpisu akcií "nadržoval" svým přátelům či velmi dobrým klientům.

Mail mu málem zlomil vaz

Jenže tudy na něj nemohly, důkazy nebyly k mání. Co však žalobci našli, byl jeden e-mail, a ten málem letos 49letému finančníkovi zlomil vaz. Stálo v něm: Smažte vše z vašich elektronických stránek. A byl to pokyn jeho zaměstnancům v bance Credit Suisse First Boston.

Maření vyšetřování a lhaní pod přísahou, takové bylo nakonec obvinění. První soud byl prohlášen za zmatečný. Druhý v listopadu 2004 rozhodl jednoznačně: vinen. A soudce Richard Owen, známý svou náklonností k přísným trestům, mu vyměřil 18 měsíců. Maximálně mohl Quattrone dostat 21 měsíců "natvrdo".

Taky mu soud v jiném procesu zakázal doživotně vstup na Wall Street.

Hrozil mu doživotní zákaz vstupu na burzu. Obchodovat ale může nadále, řekl odvolací soud.
Hrozil mu doživotní zákaz vstupu na burzu. Obchodovat ale může nadále, řekl odvolací soud. | Foto: yale.edu

Kdyby mu bylo prokázáno "nadržování" některým klientům,neboli zneužívání vnitřních informací, mohl si vysloužit i 25 let za mřížemi a pokutu až tři čtvrtě milionu dolarů.

Jenže jak běžel čas a také odvolací procesy, povedlo se Quattronemu nepřízeň osudu zvrátit. V březnu soud zrušil zákaz vstupu na wallstreetskou burzu. Odvolací soud označil soudce Owena za předpojatého a verdikt zrušil. A včera Quattrone vyhrál poslení velký případ, když burzovní regulátoři stáhli proti němu veškerá obvinění.

Řada právníků proto očekává, že už Quattroneho nečeká ani klasické trestní řízení. "Je nezvyklé, aby regulátoři stahovali své obvinění. Teď to vypadá, že se celý případ hroutí jako domeček z karet," míní v listu The New York Times John Fahy, dřívější prokurátor a nyní advokát z kanceláře Fahy Choi.

Riziko - má vášeň

Co je vlastně Quattrone zač? Je to člověk, který miluje riziko. Vášeň pro něj si odnesl již z chlapecké školy St. Joseph's Preparatory School ve Filadelfii. Již tehdy v práci o Homérovi zkoumal vlastnosti, které zdobí vůdce. A hlavní byla ochota nést riziko. Dostal jedničku.

Na akciové trhy uvedl Quattrone řadu významných firem, třeba Amazon.com
Na akciové trhy uvedl Quattrone řadu významných firem, třeba Amazon.com | Foto: Reuters

Rodák z filadelfské chudinské čtvrti, kterou proslavil později film Rocky, vystudoval postupně několik prestižních univerzit díky různým stipendiím. Po dvouleté praxi u Morgan Stanley se ještě vrátil do školy, aby získal v roce 1981 titul MBA a opět se vrátil do proslavené investiční banky.

Tou dobou bylo Sillicon Valley bankovními experty považováno za partičku nadšenců a nikdo nechtěl v tom místě zřídit pobočku banky. Jen Quattrone, který v malých technologických firmách viděl neopomenutelnou šanci.

Byl tehdy jediným, kdo jim věřil, a přestěhoval se s celou rodinou do Valley. Jeho cílem byla síť investorů, kteří by od něj čerpali informace a sázeli na malé technologické firmy, jež by s jejich kapitálem mohly rychleji růst.

Jeho recept fungoval. Dokonce tak dobře, že si za rok - v roce 2000 - vydělal na provizích sto milionů dolarů. Tou dobou už byl v Credit Suisse First Boston. Morgan Stanley opustil, když mu nechtěli přidat.

Nyní se bude moci naproti všem očekáváním vrátit k tomu, co miluje nejvíce - rizikovým investicím.

 

Právě se děje

Další zprávy