Greenspanovy paměti? Už za rok

ČTK
8. 3. 2006 10:29
New York - Právo na vydání pamětí bývalého šéfa americké centrální banky (Fed) Alana Greenspana získalo nakladatelství Penguin Press.

Paměti, které jsou považovány za jeden z nejlukrativnějších knižních titulů, by měly být vydány v roce 2007. Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnilo nakladatelství v noci na dnešek. Finanční podmínky dohody však zveřejněny nebyly.

Greenspanova dohoda patří mezi nejlukrativnější kontrakty v oblasti podnikatelských knih a řadí se k takovým titulům, jako kniha bývalého šéfa společnosti General Electric Jacka Welche či biografie miliardáře Warrena Buffetta. Ty byly oceněny na minimálně sedm milionů dolarů.

Zájem o knihu o Greenspanovi, která zatím nemá jméno, měly desítky vydavatelů.

Literární zájmy Greenspana zastupuje právník Robert Barnett. Ten již vyjednal některé velké vydavatelské kontrakty, včetně dohody o vydání knihy mezi bývalým prezidentem Billem Clintonem a Alfredem A. Knopfem či senátorkou Hillary Clintonovou a vydavatelstvím Simon & Schuster.

Hodnota první dohody se pohybuje mezi deseti až 12 miliony dolarů a druhé kolem osmi milionů.

Osmdesátiletý Greenspan je považován za nejúspěšnějšího předsedu v 92leté historii Fedu. Ve funkci předsedy působil od roku 1987 až do počátku letošního roku, kdy odešel do penze.

Předsedal bance v době nízké inflace, zaměstnanosti a nejdelší ekonomické expanze USA, která se táhla od března 1991 do března 2001. Byl nominován čtyřmi prezidenty, třemi republikánskými a jedním demokratickým.

Greenspan byl také často vyzván, aby vyjádřil svůj názor i k věcem mimo monetární politiku. Podpořil tak snížení daní navržené prezidentem Georgem W. Bushem, zároveň však před osmi lety požehnal Clintonovu návrhu zvýšit daně a vyrovnat tak rozpočtový deficit, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy