GM se chce zbavit podílu v Isuzu

mao, ČTK
30. 3. 2006 10:25
Tokio - Americká automobilka General Motors v rámci restrukturalizace hodlá prodat svůj další podíl v japonské automobilce, tentokrát v Isuzu.

Americký podnik už začátkem března prodal většinu podílu v automobilce Suzuki Motor.

Už loni General Motors prodal asi 20procentní podíl v japonské automobilce Fuji Heavy Industries, připomíná agentura Reuters.

General Motors v současné době drží asi 90 milionů akcií Isuzu, což je 7,9 procenta základního jmění podniku. Tržní cena tohoto podílu se pohybuje kolem 38 miliard jenů (asi 7,7 miliardy Kč). Američané preferují přímý prodej akcií a strategický svazek s Isuzu chtějí zachovat.

"Chápeme, že General Motors je ve snaze vrátit se ve své severoamerické divizi k zisku nyní v zásadním bodě obratu," reagovali na zprávu zástupci společnosti Isuzu.

Ztráta GM: Miliardy dolarů

Ztráta GM za loňský rok dosáhla rekordních 10,6 miliardy dolarů. Tento propad v hospodaření je mnohem vyšší, než odhadovali analytici.

GM zápasí na domácím trhu s asijskou konkurencí a se stoupajícími náklady na suroviny, zdravotní péči a penze. Drahý benzin navíc způsobil pokles poptávky po sportovně užitkových automobilech, které byly v USA dlouhou dobu důležitým zdrojem zisku.

V poslední době se tak začaly objevovat dohady o možném bankrotu GM. Obě společnosti také plánují rozsáhlé propouštění zaměstnanců a uzavírání mnoha závodů.

Firma propustí desetinu zaměstnanců

GM také plánuje, že V následujících třech letech propustí celkem 30 tisíc lidí, což je desetina těch, kteří tam dnes pracují.

Automobilka bude v Severní Americe vyrábět o 1 milion aut ročně méně a čeká, že tím ušetří na nákladech 7 miliard dolarů ročně. Podle původních plánů by se měla přizpůsobit svou výrobou poptávce do roku 2008.

Snížení výroby se dotkne dvanácti závodů General Motors, některé se zavřou úplně, jiné omezí výrobu.

 

Právě se děje

Další zprávy