Focus: RWE couvá z Nabucco, podíl by mohla odkoupit OMV

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 12. 2012 15:22
Konečný verdikt o spuštění nebo zrušení plynovodu se čeká v příštích týdnech
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Německá energetická společnost RWE už nemá o účast v projektu plynovodu Nabucco zájem a svůj podíl by mohla prodat rakouské společnosti OMV. Píše o tom německý časopis Focus. RWE už dříve avizovala, že plány s projektem Nabucco přehodnocuje, podle zdrojů německého časopisu už je ale rozhodnuto a podnik definitivně ztrácí zájem. Budoucnost celého projektu tak zůstává krajně nejistá.

RWE je druhým největším dodavatelem energií v Německu a drží 16,1 procenta v konsorciu, která má plynovod Nabucco vybudovat. Podle zdrojů z odvětví by Němci mohli svůj podíl převést na OMV ještě do konce letošního roku.

Konsorcium Nabucco vede rakouská společnost OMV. Součástí konsorcia jsou vedle RWE také maďarský podnik MOL, turecký Botas, bulharský BEH a rumunský Transgaz. Britský koncern BP už v květnu oznámil, že z projektu odstupuje a začal zvažovat, jakou cestou bude zemní plyn z Ázerbájdžánu do Evropy přepravovat.

Projekt Nabucco má podle původních plánů přivádět plyn z oblastí kolem Kaspického moře do Evropy v délce téměř 3900 kilometrů. Podle kritiků je ale projekt příliš nákladný a rozsáhlý, nehledě na problémy s konkurencí a rizika politických změn v zemích, jimiž má plynovod vést. Uvažuje se proto o kratší variantě Nabucco West v délce asi 1300 kilometrů.

Přípravy projektu Nabucco začaly už v roce 2002 a konečné rozhodnutí členů o jeho spuštění nebo zrušení se čeká nejpozději začátkem příštího roku. Pokud členové konsorcia záměr schválí, měl by být plynovod v provozu do roku 2017 a jeho náklady přesahovat 12 miliard dolarů (asi 233 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy