Firma Roche zvýší výrobu léku Tamiflu

čtk
7. 11. 2005 21:20
Curych - Švýcarský farmaceutický koncern Roche zvýší výrobu léku Tamiflu proti ptačí chřipce.

Firma to zveřejnila v dnešní zprávě poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před rychlým šířením smrtelné nemoci.

Vědci pozorně sledují šíření nebezpečného kmene viru H5N1, protože by mohl zmutovat do formy přenosné snadno mezi lidmi, vyvolat globální epidemii a zabít miliony lidí. "Virus zatím nemá lidský kmen," řekl generální ředitel WHO I Čong-uk, ale dodal, že se to blíží.

Roche uvedl, že jedná s dalšími výrobci léčiv a vládami, aby mohl výrobu Tamiflu zvýšit. Preparát je považován za relativně nejúčinnější lék v případě přenosu ptačí chřipky na člověka.

Antivirotikum by navíc mohlo vypomoci i v případě propuknutí chřipkové pandemie v důsledku mutace viru ptačí chřipky do podoby, která se snadno šíří mezi lidmi. A to doby, než by se podařilo vyvinout a vyrobit účinnou očkovací látku.

"Výrobní kapacity jsme zvyšovali postupně a nyní jsme na cestě zvednout produkci Tamiflu od roku 2007 na 300 milionů dávek," uvedl generální ředitel divize Pharma William Burns. WHO vládám doporučila vytvořit si zásoby léku.

Kvůli viru se ve světě zlikvidovalo již 150 milionů ptáků a v Asii na něj zemřelo 63 lidí. Vlády se proto snaží vytvořit zásoby Tamiflu, výroba preparátu je ale omezená, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy