Fiorina půjde k soudu kvůli odstupnému

Adam Junek
8. 3. 2006 13:15
San Francisco - Milionové odstupné někdejší vládkyně byznysu rozlítilo akcionáře společnosti Hewlett-Packard.

Po více než roce, kdy byla proslulá Carleton (Carly) Fiorina "odejita" z čela HP, podali akcionáři firmy žalobu na vedení i samotnou Fiorinu. Podle nich si totiž Fiorina odnesla třikrát víc, než měla. Správní rada tak prý porušila pravidla a poškodila akcionáře.

Miliony chtějí akcionáři zpět

Charismatická manažerka po své šestileté službě v HP dostala "odchodné" ve výši 42 milionů dolarů. V roce 2003 si ale rada schválila pravidlo, že šéfové nedostanou větší odchodné než maximálně trojnásobek ročního platu a odměn.

V případě Fioriny by to znamenalo částku 16,7 milionu dolarů. Tento limit překročila jen hotovost, kterou dostala. Na konto jí přibylo přes 21 milionů, zbytek jí HP dalo v akciích a penzijních výhodách.

"Je to klasický případ, jak korporátní Amerika jedná s akcionáři. Firmy vyplácejí svým šéfům neskutečné odměny, které si samozřejmě nezaslouží. A na to chceme především upozornit," uvedl advokát Michael Barry, zástupce žalujících akcionářů.

Podle agentury AP právník věří, že se podaří Fiorinu donutit, aby miliony vrátila.

Co zlomilo vaz Fiorině

Proč vlastně Carly Fiorina, o níž se hovořilo jako o nejmocnější ženě byznysu, musela odejít?

Správní rada druhého největšího výrobce počítačů na světě ji sesadila kvůli nevyrovnaným výsledkům firmy. Vyčítala jí, že nebyla s to oživit zisky divize na výrobu osobních počítačů. Za jejího působení ve firmě poklesla hodnota akcií o 50 procent.

Jako největší chybu mnozí označují sloučení Hewlett-Packard se společností Compaq v roce 2002. Fiorina si od něj slibovala rozšíření výroby, úspory nákladů a především posílení firmy vůči konkurenci. Nic z toho se však nevyplnilo.

"Tato fúze byla naprosté fiasko," uvedl pro agenturu Bloomberg Jason Maxwell, analytik firmy TCW Group.

Přesto se Fiorina zapsala do historie. Loňská padesátnice byla totiž první ženou, která na tak vysokou funkci dosáhla. "Je nutné dávat si obtížné úkoly a překonávat je," reagovala na otázku, jak to dokázala.

Své zkušenosti začala sbírat ve společnostech AT&T a Lucent Technologies, kde během dvaceti let vystřídala nejrůznější manažerské funkce.

Pod jejím vedením se firma Lucent v roce 1996 oddělila od AT&T a vstoupila na burzu. Šlo tehdy o jednu z největších a hlavně nejúspěšnějších primárních emisí.

Manžel je v "důchodu"

Cesta Fioriny k technologiím přitom nevedla vůbec přímo. Bakalářský titul dostala na Stanfordově univerzitě v oboru středověká historie a filozofie.

Magisterské tituly má pak Fiorina, o níž se mluví jako o ženě se stříbrným hlasem a železnou vůlí, hned dva. Na univerzitě v Marylandu vystudovala obchodní administrativu a v Michiganu absolvovala Massachusetts Institute of Technology.

Silnou oporou je jí na cestách i v práci manžel Frank, který říká, že je v důchodu. Absolvuje s ní většinu cest a účastní se klíčových projevů, po kterých jí nastavuje zrcadlo a dává jí zpětnou vazbu o tom, jaká její vystoupení byla a co příště zlepšit.

 

Právě se děje

Další zprávy