Nejde o konkurenci klasických měn, naše libra bude bezpečná, slibuje Facebook

ČTK ČTK
15. 7. 2019 20:57
Společnost Facebook nespustí svou vlastní digitální měnu libra dřív, než budou vyřešeny všechny obavy regulačních úřadů a libra nebude schválená. Vyplývá to ze záznamu projevu, který se chystá před bankovním výborem amerického Senátu přednést v úterý David Marcus. Ten má ve Facebooku na starosti dohled nad spuštěním nové kryptoměny.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Přepis připraveného projevu dnes zveřejnil výbor Senátu. Podle tohoto záznamu Marcus také slibuje, že libra nebude vytvořena tak, aby konkurovala státním měnám nebo narušovala měnovou politiku.

"Asociace Libra, která bude spravovat rezervy (libry), nemá v úmyslu konkurovat žádným státním měnám ani vstupovat do oblasti měnové politiky," uvádí se v projevu. "Měnová politika je patřičně polem působnosti centrálních bank."

Asociace Libra je skupinou firem, které stojí za kryptoměnou, v čele s Facebookem. Marcus uvádí, že asociace se chce registrovat jako podnik s peněžními službami u Sítě pro vymáhání finančních zločinů (FinCEN) při ministerstvu financí a plně dodržovat zákony proti praní špinavých peněz a o bankovním tajemství.

Od oznámení projektu vlastní kryptoměny minulý měsíc čelí Facebook stabilnímu přílivu kritiky a skepticismu od politiků po celém světě. Ti se obávají o bezpečnost dat, praní špinavých peněz a o ochranu spotřebitelů. Několik členů Kongresu již navrhlo, aby byl nový produkt zakázán.

Sídlo ve Švýcarsku jako záruka

Marcus se v projevu snaží zahnat některé z těchto obav. Mimo jiné uvádí, že partneři, kteří budou poskytovat finanční služby, budou muset splňovat pravidla proti praní špinavých peněz. Asociace Libra také nebude uchovávat osobní údaje uživatelů nad rámec informací o základních transakcích a osobní informace poskytnuté službě Calibra, digitální peněžence, kterou Facebook vyvíjí kvůli libře, nebudou sdílené se sociální sítí a nebude je možné využívat pro cílenou reklamu.

Asociace Libra má sídlit v Ženevě a bude tak podléhat švýcarskému úřadu pro ochranu dat a informací. Asociace podle Marcuse předběžně jedná se švýcarským úřadem pro dohled nad finančním trhem o vhodném regulačním rámci.

Marcus také v projevu apeluje na zákonodárce, že Spojené státy by neměly takové inovace potlačovat. "Jsem pyšný, že Facebook tuto snahu zahájil tady, ve Spojených státech. Věřím, že pokud inovace v oblasti digitální měny a plateb nepovede Amerika, udělají to jiní. Pokud nebudeme jednat, pak brzy uvidíme, že digitální měny má pod kontrolou někdo jiný, jehož hodnoty jsou výrazně odlišné," uvádí se v textu.

 

Právě se děje

Další zprávy