Evropská unie kritizuje spojení OMV a MOLu

Redakce EKO, Reuters
24. 6. 2008 10:30
Dohoda je stále v nedohlednu
Z části státem vlastněná OMV již drží v maďarské skupině dvacetiprocentní podíl. Další dohoda se neočekává.
Z části státem vlastněná OMV již drží v maďarské skupině dvacetiprocentní podíl. Další dohoda se neočekává. | Foto: OMV

Brusel/Vídeň - Téměř rok trvající dohady kolem plánovaného převzetí maďarského ropného koncernu MOL ze strany rakouského OMV možná spějí ke svému konci. Tentokrát se do všeho vložila také Evropská unie a staví se proti.

V dopise, který představitelé Evropské unie zaslali rakouskému koncernu OMV, je hned několik výhrad. "Obdrželi jsme zprávu s výhradami ze strany EU," potvrdil mluvčí OMV Thomas Huemer.

Zčásti státem vlastněná OMV již drží v maďarské skupině dvacetiprocentní podíl. Zbytek hodlala odkoupit za 20 miliard dolarů vloni v létě. Maďarské straně se však cena zdála příliš nízká, a tak celá transakce skončila patem. Podle MOLu by takový krok byl pro jejich akcionáře ztrátovým.

Současně tak MOL plánuje spolupráci s českou elektrárenskou skupinou ČEZ v oblasti plynových elektráren, které by měly vyrůst na  Slovensku,  v Maďarsku, Chorvatsku a Slovinsku. Jejich společný podnik již schválily antimonopolní úřady i EK.

V lednu navíc ČEZ odkoupil sedm procent akcií MOL za zhruba 11 miliard korun. Snahy rakouského koncernu tak nepřináší úspěch a výhrady EU by mohly celou transakci úplně uzavřít.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy