Euro je poprvé v historii pod 27 korun

sim, aju
26. 10. 2007 12:35
Koruna si polepšila i vůči dolaru
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslední říjnový pátek znamenal rekord pro českou měnu.

Koruna se vůbec poprvé v historii dostala pod hranici 27 korun za euro, konkrétně na 26,995 Kč/EUR, informoval server Patria Online.

Rovněž k dolaru vylepšila koruna rekord na 18,78 Kč/USD.

Analytici soudí, že korunu strhl pozitivní vývoj v regionu, kterému pomohl slábnoucí dolar a zisky turecké liry. Domácí zprávy, tedy sazby ČNB, neměly na korunu znatelný vliv.

"Koruna je jak utržená ze řetězu. Kam se posune krátkodobě, se nedá odhadovat. Přesto se domníváme, že jde o krátkodobé utržení a v řádech týdnů by se koruna měla usadit na kurzu 27,50 za euro," řekl deníku Aktuálně.cz Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Přesto pro exportéry zatím nepoředpovídá významnější ztráty. "Dorovnává se tím první pololetí, kdy koruna oslabovala. Navíc většina vývozců se proti výkyvům kurzu jistila. Samozřejmě pokud by tento vývoj pokračoval dlouhodobě, nebylo by to zdravé," dodal Michl.

Podle něj je však posilující koruna minimálně dobrou zprávou pro motoristy. V době, kdy ropa, která se nakupuje za slábnoucí dolar, trhá rekordy, umožňuje silná koruna držet ceny benzínu na relativně nízké úrovni.

 

Právě se děje

Další zprávy