EU šetří dohody o elektřině z Polska

ČTK, eko
23. 11. 2005 13:20
Brusel - EU začala šetřit dlouhodobé dohody o nákupech elektřiny v Polsku.

Evropská komise začala vyšetřovat, zda dlouhodobé dohody o nákupech elektřiny v Polsku neporušují pravidla Evropské unie pro regulaci státní pomoci. Oznámila to dnes komise.

Polsko zavedlo tyto kontrakty mezi státním provozovatelem elektrické sítě Polskie Sieci Energetyczne a výrobci elektřiny v 90. letech, tedy před vstupem do EU. Dohody, jež pokrývají téměř polovinu polského trhu s elektřinou, zavazují státní podnik k nákupu pevně stanoveného množství elektrické energie za pevně stanovenou cenu, což producentům elektřiny přináší jistý zisk bez rizika.

Vláda chtěla dohodami přimět výrobce elektřiny k investicím v době, kdy se snažila o modernizaci elektrárenského sektoru a zajištění dodávek elektrické energie.

Evropská komise má ale pochybnosti, zda jsou tyto dohody, jež vyprší v letech 2005 až 2007, v souladu s pravidly EU pro poskytování státní pomoci. Stejné pochybnosti panují ohledně návrhu zákona, který počítá s kompenzacemi za zánik kontraktů, píše agentura Reuters.

"Musíme zajistit, aby nebyl přínos z liberalizace trhu s elektřinou vyvažován dotacemi, a zejména prověřit, zda je státní kompenzace přiměřená a neodrazuje nové konkurenty od vstupu na trh," uvedla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

 

Právě se děje

Další zprávy