EU: Muži mohou brát víc díky zásluhám

Dušan Klimeš
4. 10. 2006 11:32
Lucemburk - Evropský soudní dvůr rozhodl, že zaměstnavatelé mohou platit více mužům než ženám, pokud odpracovali více let.

Jediným měřítkem podle soudu nemůže být jen stejná pozice. Zaměstnavatel může zohlednit i to, jak dlouho v daném oboru či firmě zaměstnanec pracuje. Problémem však je, že ženy odchází na mateřskou dovolenou a nemají tak možnost nabrat tolik zkušeností a praxe jako muži.

Záleží na práci

Britka Bernadette Cadmanová dala svého zaměstnavatele k soudu, protože měla pocit, že je jako žena diskriminována. Její tři kolegové na stejné pozici totiž brali o třináct tisíc eur ročně více, než ona.

Foto: Aktuálně.cz

Nejvyšší evropský soud ale její stížnost zamítl. Odůvodnil to tím, že tito muži mají větší zkušenost s danou prací, neboť pro firmu pracují déle.

"Kritérium odsloužených let je vhodné pro ocenění zkušenosti pracovníka, kterou získává během praxe a praxí si ji i zlepšuje," říká soud.

"Ovšem u prací, kde jediným měřítkem odměňování je ocenitelné množství odvedené práce, by osobní zkušenosti pracovníka neměly být v platu zohledněny," dodává.

Cadmanová vyhrála soud první instance v Anglii, odvolací soud ale předal vše evropským úřadům.

Dítě jako zátěž

Jednou z námitek žalující strany byla nemožnost vyrovnat se mužům z toho důvodu, že žena zůstává nějaký čas doma se svými dětmi. Je tak prý automaticky diskriminována a nemá šanci se v "odsloužených letech" mužům vyrovnat.

Foto: Aktuálně.cz

"Pro kariéru ženy se tak mateřství stává stále větším břemenem," říká Leena Linnainmaaová, prezidentka Evropské asociace právniček.

Problém tkví podle prezidentky i v tom, že spousta zemí nemá vůbec status "mateřské dovolené pro muže" zákonně ukotven a vyřešen.

Páry se tak ani nemohou rozhodnout, kdo z dvojice zůstane s dítětem doma a kdo se bude věnovat své kariéře.

"My velmi podporujeme muže v tom, aby zůstávali s dětmi doma a jednotlivé státy v tom, aby jim to umožnily," dodává Linnainmaaová s tím, že z toho mohou těžit jak rodiny, tak pracovní trh.

 

Právě se děje

Další zprávy