Éra propouštění v eurozóně: už 53 měsíců

Redakce EKO, ČTK
1. 11. 2005 21:20
Londýn - I když aktivita ve zpracovatelském průmyslu rostla v říjnu nejrychleji za poslední rok, potíže eurozóny přetrvávají.

Klíčem k budoucímu růstu bude trh práce. Index zaměstnanosti posílil o jeden bod na 49,9 bodu a vyšplhal se nejvýše od května 2001. Jeho úroveň těsně pod 50 body však stále svědčí o tom, že celkově firmy nadále více propouštějí než najímají.

Tato situace trvá již 53 měsíců za sebou.

"Jedním z důvodů neochoty firem zvyšovat náklady vytvářením nových míst je pokračující růst cen vstupů, zejména energetických a ostatních surovin," soudí ekonom Luke Thompson z výzkumné společnosti NTC Research.

Index těchto cen stoupl o 3,7 na 62,8 bodu, nejvýše od února. Část zvýšených nákladů přenesly firmy na spotřebitele, takže složka cen výstupů posílila o 0,8 na 51,3 bodu a byla nejvýše za sedm měsíců.

Průzkum NTC se provádí zhruba u 3000 firem v osmi zemích eurozóny. Ty se na průmyslu v celé měnové unii podílejí asi 92 procenty.

Čísla táhne vývoz

Podle expertní zprávy NTC zažívá EU oživení především díky exportu. "Index nákupních manažerů v průmyslu vzrostl o jeden bod na 52,7 bodu," stojí v dokumentu NTC Research.

Hodnota indexu nad 50 body znamená růst aktivity, pod ní signalizuje pokles.

Výsledek mírně překonal odhady analytiků. Ti podle ankety agentury Reuters čekali v průměru zlepšení na 52,6 bodu. "Ukazuje na to pokračující oživení zpracovatelského průmyslu eurozóny na počátku čtvrtého čtvrtletí," řekl ekonom NTC Luke Thompson.

Hlavní příčinou zlepšení je podle něj zesílený světový růst spolu s oslabením eura, výhodným pro vývozce.

Přibývá nevyřízených zakázek

Výzkum však zjistil i známky zotavování domácí poptávky.

Klíčová složka nových zakázek vzrostla o 1,1 bodu na 54,3 bodu a dostala se nejvýše od loňského srpna. Příliv zakázek tak umožnil producentům rozšířit výrobu.

Ale ani zvýšená výroba tempu poptávky nestačila. Index zásob finálních produktů klesl nejníže od září 1999 a index nevyřízených zakázek naopak vzrostl na 14měsíční maximum 52,5 bodu. Podle Thompsona to svědčí o tom, že růst produkce se na nynější úrovni udrží nejméně do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy