eBay snížila zisk kvůli expanzi, její tržby rostly

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 7. 2011 10:04
eBay koupila společnost GSI Commerce, její zisk klesl o 31 procent
V největší virtuální aukční síni přibývá položek prodaných za pevně stanovenou cenu.
V největší virtuální aukční síni přibývá položek prodaných za pevně stanovenou cenu. | Foto: eBay

New York - Téměř o třetinu méně vydělala v letošním druhém čtvrtletí virtuální aukční síň eBay. Její zisk 283,4 milionu dolarů, tedy v přepočtu asi 4,9 miliardy korun, sice překonal odhady analytiků, byl ale ve srovnání s loňským druhým kvartálem o 31 procent nižší.

Důvodem tohoto propadu byly náklady na získání společnosti GSI Commerce. Růst v příjmech i počtu uživatelů systému PayPal je nedokázal kompenzovat.

eBay dokončila v červnu převzetí poskytovatele služeb v oblasti elektronické komerce GSI za 2,4 miliardy dolarů. Provozní výdaje eBay kvůli převzetí ve čtvrtletí stouply o 32 procent na 1,5 miliardy dolarů.

Po přepočtění na akcii tak každá akcie eBay vydělala 48 centů, to je o dva centy víc než experti odhadovali.

Více než polovina obchodů je za pevně stanovenou cenu

Tržby internetových obchodů, které zahrnují mimo jiné stránky eBay.com, Shopping.com a StubHub, se zvýšily o 19 procent na 1,66 miliardy dolarů. Tržby divize plateb, která zahrnuje službu PayPal, vzrostly o 31 procent na 1,07 miliardy dolarů.

Hrubý objem zobchodovaného zboží stoupl o 17 procent na 14,68 miliardy dolarů. Tento ukazatel měří hodnotu veškerého zboží prodaného na eBay bez automobilů.

Přestože je eBay i nadále největší internetovou aukční síní, více než polovinu transakcí nyní tvoří prodej za pevně stanovenou cenu.

Celkový objem plateb na PayPal pak vzrostl o 34 procent na 28,74 miliardy dolarů a počet aktivních uživatelů PayPal překonal hranici 100 milionů.

Ve třetím čtvrtletí společnost očekává zisk na akcii bez mimořádných položek 46 až 47 centů. Analytici počítají se ziskem 47 centů na akcii, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy