Druhý nejbohatší muž světa chystá show

Adam Junek
6. 5. 2006 0:00
Omaha - Pouť k Mecce nebo cestu hory k Mohamedovi připomíná "randez-vous" u nejsledovanějšího investora světa, Warrena Buffetta. Uvnitř: INFOBOX

Společnost Berkshire Hathaway, která druhému nejbohatšímu muži patří, totiž pořádá výroční valnou hromadu a do Omahy v Nebrasce zamířilo na 25 tisíc lidí. V sobotu budou viset na rtech svého guru. Protože investovat jako Buffett se rozhodně vyplácí.

Nudit se určitě nebudou. Pětasedmdesátiletý finančník jistě připraví kromě cenných rad i malou show. Posledně třeba hrál na ukulele a tančil s obřími figurami ovoce. O rok dříve zase na předtočeném videu cvičil podle pokynů kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera, kterému ostatně do úřadu pomáhal.

Nejdůležitější ale bude obsah tak zvaného dopisu akcionářům, tedy souhrn investičních záměrů protřelého finančníka. Co poradí letos?

Spráská bohatnoucí šéfy

Zpravodajský server CNN odhaduje že "spráská" vedení velkých podniků, že přeplácejí své šéfy za podprůměrné výkony. Bude hrozit vysokým obchodním schodkem. Určitě se opět objeví otázka jeho nástupce a tajemný Warren Buffett zůstane zas jen u toho, že už jej má vybraného a že jméno neřekne.

Vloni, když radil, že bude slabý dolar a že se neoplatí nakupovat akcie, protože jsou nadhodnocené, se spekulovalo, že by jej ve vedení Berkshire Hathaway mohl nahradit jediný člověk, který má více peněz. Bill Gates.

Infobox

BUFFETTOVO IMPÉRIUM

  • V roce 1965 koupil krachující textilku Berkshire Hathaway a přeměnil ji vfinanční firmu v hodnotě asi 136 miliard dolarů
  • Buffettova firma má asi 50 divizí v různých odvětvích, například energetice, potravinářství nebo pojišťovnictví
  • Investiční portfólio firmy zahrnuje zvučná jména jako Coca-Cola, Wal-Mart Stores nebo Washington Post
  • Sedí na penězích: od roku 1967 nevyplatil dividendy, firma má tak na investice více než 40 miliard dolarů
  • Podle Forbesu má jmění ve výši 42 miliard dolarů, jeho plat je však pouhých 100 tisíc dolarů ročně

Ten byl totiž loni zvolen do užšího vedení investičního impéria. "Všechny spekulace okolo nástupnictví však Buffett komentoval slovy: "Dokud budu zdravý, budu v čele firmy."

Jak si vlastně Buffett vydobyl tak význačnou pozici v investorském světě? Začínal z nuly, své impérium vybudoval sám a v investicích se spletl jen výjimečně.

Začínal v padesátých letech a často šel proti proudu. Kupoval akcie firem, které byly těsně před krachem, ale Buffett cítil, že při změně ekonomické situace se opět mohou vrátit na vrchol. Za svou prozíravost si vysloužil přezdívku věštec z Omahy.

Investice, Zn. Hledám vajgly

Sám svou metodu investování popsal takto: "Hledám na trhu vajgly, v nichž je ale ještě několik šluků".
Jeho portfolio patří k nejhodnotnějším na světě. Drží akcie firem jako Coca-Cola, American Express nebo před rokem koupil akcie pivovarnické skupiny Anheuser-Busch.

Trhy na jeho nákupy vždy reagují. Když pivovary Anheuser-Busch zveřejnily, že Buffett je jejich novým investorem, vyletěla hodnota jejich akcií prudce vzhůru.

Jediné, čemu se vyhýbá, jsou moderní technologie. "Nepouštím se do toho, čemu nerozumím," tvrdí vitální stařík.

Co naprosto nesnáší jsou daně. Snaží se jim legálně vyhnout, jak jen to jde. Jeho transakce tak často probíhají výměnou akcií, které prodává až ve chvíli, kdy si na daně už svým růstem vydělaly.

Děti nerozmazloval

Buffett nepatří k velkým filantropům, ze svého bohatství na dobročinné účely dává jen nepatrnou část. Nezapomíná však na své kořeny, a podporuje proto školy ve své domovské Omaze, kde například otevřel školu, která nese jméno jeho tety Alice.

Ani jeho děti to neměly s tatínkem lehké. Rozhodně je nerozmazloval. Když chtěl syn začít podnikat, půjčil mu Buffett peníze za stejných podmínek jako jakémukoliv jinému obchodnímu partnerovi.

Své o tom ví i dcera miliardáře. Když jej byla vyzvednout na letišti, zjistila, že nemá na zaplacení parkovného. Buffett si na dvacet dolarů, které jí půjčil, nechal vystavit šek.

Mnozí jej považují za podivína, a on si na tom vlastně zakládá. Řídí se přitom patrně svým vlastním heslem: "Pověst si buduješ šedesát let, ale můžeš o ni přijít během šedesáti sekund."

 

Právě se děje

Další zprávy