Deset milionů iPodů pomohlo Applu k miliardám

dkl
26. 4. 2007 9:57
Akcie prorazily stodolarovou hranici
Očekávaný mobilní telefon iPhone
Očekávaný mobilní telefon iPhone | Foto: Apple

San José - Technologická společnost Apple má za sebou velmi úspěšné čtvrtletí. Podařilo se jí prodat přes deset milionů multimediálních přehrávačů iPod a vykázat tak o 88 procent vyšší zisk než před rokem.

Nadočekávání dobré výsledky pomohly Applu i k tomu, že jeho akcie poprvé v historii překročily hranici sto dolarů za kus.

Čistý výdělek 770 milionů dolarů, tedy přes patnáct miliard korun, pomohly získat i počítače Macintosh, kterých se za tři měsíce prodalo více než 1,5 milionu kusů.

Tento měsíc navíc firma oznámila, že na trh dodala již iPod s pořadovým číslem sto milionů.

Foto: Apple

Novinka v očekávání

Analytici také netrpělivě očekávají příchod nového produktu firmy, telefonu iPhone, který má být spojením iPodu a mobilního telefonu.

Telefon se má začít prodávat koncem tohoto čtvrtletí. Vedení zatím odmítá poskytnout čísla o tom, kolik kusů dá na trh při zahájení prodeje. Podle dřívějších oznámení chce v roce 2008 prodat kolem deseti milionů kusů.

Nad úspěchy americké společnosti ale stále visí stín skandálu s opcemi manažerů.

Multimediální přehrávač iPod
Multimediální přehrávač iPod | Foto: Apple

Akciový skandál

Hospodářské výsledky téměř daly zapomenout, že je to teprve dva dny, co americká Komise pro cenné papíry obvinila dva lidi z vedení Applu kvůli machinacím s akciemi.

Manažeři firmy jako bonus dostávají akciové opce, tedy že mají právo si nakoupit balík cenných papírů za historickou cenu a prodat ho mohou za cenu aktuální. A jelikož akcie za posledních pět let zdražily několikanásobně, jde při tomto obchodu o hodně peněz.

To si uvědomovali i šéfové, a tak se snažili zpětně datovat své opce do doby, kdy akcie byly ještě levnější, aby jejich zisk z operace byl maximální.

Podle některých zdrojů by do celého skandálu mohl být zapojen i zakladatel a současný ředitel společnosti Steve Jobs.

 

Právě se děje

Další zprávy