Dánové budou hlasovat o euru. Podruhé.

vk
22. 11. 2007 19:50
Předpokládá se, že rodina eurozemí se rozroste

Kodaň - Poprvé rozhodovali Dánové, zda přijmou euro, v roce 2000. Odmítli. Tentokrát by ale měla jednotná evropská měna projít.

V chystaném referendu Dánové rozhodnou nejen o přijetí eura, ale i o platnosti několika výjimek v oblasti obrany a justice, které si na Unii země vymohla. "Je čas znovu zvážit tyto výjimky, prosazené počátkem 90. let. Od té doby se toho hodně změnilo," řekl dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. "Nyní je správný čas přijmout příslušné rozhodnutí," dodal podle agentury AP.

Není jasné kdy a jaké, ale referendum bude

Referendum zatím nemá žádné konkrétní datum, mělo by se konat do čtyř let, tedy ještě během mandátu stávající vlády premiéra Rasmussena. Dále se ještě neví, zda se o obou otázkách bude hlasovat odděleně nebo zda bude otázka jedna.

K vypsání referenda by mělo dojít poté, co Dánsko ratifikuje novou verzi unijní smlouvy, která nahrazuje neschválený návrh evropské ústavy.

Dánsko je členem EU od roku 1973. V referendu 28. září 2000 euro Dánové poměrem 53,1 : 46,9 procentům hlasů. Podle nových průzkumů by mělo být euro přijato, byť těsně.

Čtěte také: Euro v roce 2012 nejspíš nepřijmeme, říká premiér Topolánek

 

Právě se děje

Další zprávy