Další rána pro Řecko, Fitch kvůli dluhu srazila rating

hp
8. 12. 2009 21:11
Kvůli snížení hodnocení se propadly vládní dluhopisy, akcie i euro
Mapa Řecka. Ilustrační foto.
Mapa Řecka. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Athény - Kvůli špatné rozpočtové politice Řecka agentura Fitch snížila hodnocení tamějšího státního dluhu z původního "A-" na třetí nejnižší stupeň "BBB+". Nízký rating úvěrové spolehlivosti země pak během dne negativně poznamenal státní dluhopisy, řecké akcie a dokonce i kurz eura.

Výnos státních dluhopisů vzrostl přibližně o deset procent, což je nejvíce od loňského listopadu. Athénská burza se po zprávě agentury Fitch propadla o 5,2 procenta. Dostala se tak v žebříčku úspěšnosti osmnácti západoevropských burz na poslední místo. Kvůli špatnému hodnocení řeckého dluhu poklesl i kurz eura, protože Řecko je členem eurozóny.

"Snížení odráží obavy ze střednědobého výhledu veřejných financí kvůli slabé důvěryhodnosti fiskálních institucí v Řecku a celkovému politickému rámci," vysvětluje Fitch ve zprávě a poukazuje přitom na zhoršení fiskálních ukazatelů.

Řecko patří mezi nejzadluženější státy eurozóny. Horší známku než A dostala země od ratingové agentury poprvé po deseti letech. Agentura Fitch navíc neočekává v blízké budoucnosti zlepšení, proto nevyloučila další snižování ratingu.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch řecké vládě radí, aby svou fiskální politiku zpřísnila, což by podle ní pomohlo snížit veřejný dluh. Současná strukturální politika Řecka není dostatečně agresivní, aby dluh země ustálila, tvrdí agentura.

Odborníci na finančních trzích už mezitím vyslovili obavu, že by nízký rating Řecka mohl ovlivnit postoj investorů k ostatním zemím eurozóny.

Jak napsala agentura Reuters, řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu prohlásil, že udělá vše pro to, aby rozpočtový deficit země poklesl na přijatelnou hodnotu.

Snížení ratingu od agentury Fitch přišlo po včerejším oznámení konkurenční společnosti Standard & Poor's, která varovala, že zřejmě přistoupí k revizi hodnocení, které dosud řeckým úvěrovým závazkům udělovala.

 

Právě se děje

Další zprávy