Další pokuta Microsoftu, ten se brání

ČTK
23. 5. 2006 10:30
Soul - I přes pokutu v řádu stovek milionů korun nemá v plánu americký softwarový gigant Microsoft vzdát se bitvy o trh v Jižní Koreji.

Podnik to uvedl dnes v reakci na pondělní rozhodnutí korejských regulátorů a odvolal se proti němu u korejského Nejvyššího soudu.

Korejská komise pro hospodářskou soutěž v pondělí zamítla odvolání Microsoftu proti rozhodnutí, aby za své chování na korejském trhu kromě jiného zaplatil pokutu 32,5 miliardy wonů, tedy 27 milionů eur (v přepočtu 770 milionů korun).

"Respektujeme rozhodnutí komise," uvedl podnik ve zprávě.

"Přesto je Microsoft přesvědčen, že podniká v souladu s korejskou legislativou pro hospodářskou soutěž a že vede v Koreji podnik tak, aby z toho spotřebitelé měli užitek," dodává zpráva.

Spor o přehrávač a komunikátor

V únoru komise vydala konečné rozhodnutí, podle nějž Microsoft zneužil dominantního postavení na korejském trhu, když určité programy navázal na operační systém Windows. Předběžné rozhodnutí komise vydala loni v prosinci. 

Foto: Microsoft

Komise Microsoftu nařídila, aby letos do 24. srpna nabídl na trh dvě verze Windows, z nichž jedna nebude obsahovat mediální přehrávač Windows Media Player a program pro zasílání vzkazů Windows Messenger. Druhá verze musí vedle těchto programů obsahovat odkaz na internetové stránky, kde je možné stáhnout konkurenční verze tohoto softwaru.

Microsoft zastavuje linky

Microsoft dnes také oznámil, že zhruba tisícovku smluvních pracovníků v Indii, Spojených státech a jinde ve světě nebude potřebovat na sedm dnů. Opatření je součástí úsporných plánů, v nichž Microsoft zavedl jiný systém odměn pro tyto pracovníky.

Tiskový mluvčí podniku dodal, že je to poprvé, kdy musel pracovníky na smlouvu nechat bez práce. Důvodem je to, že firma v
určitých regionech vyčerpala rozpočet, který má do konce fiskálního roku (30. června), napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy