Čína: Největší vývozce laptopů a mobilů

ČTK, eko
12. 12. 2005 14:01
Paříž - Čína v minulém roce překonala Spojené státy a stala se největším světovým vývozcem laptopů, mobilních telefonů a dalších informačních a komunikačních technologií.

Uvedla to dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vývoz informačních a komunikačních technologií z Číny loni dosáhl 180 miliard dolarů, zatímco export ICT z USA činil 149 miliard. Představitelé OECD dodávají, že Čína pravděpodobně překoná Spojené státy i letos. Zároveň připomínají, že bude trvat měsíce, než se podaří všechna potřebná data shromáždit.

Spojené státy byly lídrem trhu ještě v roce 2003, kdy jejich vývoz informačních a komunikačních technologií dosáhl 137 miliard dolarů. Čína byla druhá s exportem ICT za 123 miliard. Data podle OECD ukazují, že roste obchod mezi Čínou a dalšími asijskými zeměmi. Odpovídá tomu i pokles vývozu ICT do Asie z Evropské unie a USA.

Na čínském trhu s počítači měla dlouhou dobu dominantní pozici domácí společnost Lenovo Group. Poté, co Lenovo letos koupila výrobu osobních počítačů od americké IBM, dostala se na třetí příčku mezi světovými výrobci. Před ní jsou jen Dell a Hewlett-Packard.

V dodávkách čipů a dalších komponentů pro počítače byla Čína dlouhou dobu závislá na Evropě a Spojených státech. Nyní se však čínští výrobci obracejí na dodavatele z Japonska, Tchaj-wanu, Jižní Koreje a Malajsie, napsala podle zprávy OECD agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy