Chávez pohrozil zastavením dodávek ropy do USA

Roman Gazdík
11. 2. 2008 13:53
Reagoval tak na obstavení 12 miliard v zahraničí

Caracas - Pokud by byl v zahraničí zmražen majetek venezuelské státní ropné společnosti PDVSA, přestane Caracas dodávat ropu do Spojených států. Venezuelský prezident Hugo Chávez tak hodlá čelit mezinárodní "ekonomické konspiraci" vedené Spojenými státy.

"Pokud nám zmrazíte (majetek PDVSA) a budete nám dělat nepříjemnosti, my vám budeme dělat také nepříjemnosti," citovala lokální média z projevu, který Chávez přednesl národu během svého nedělního pořadu Haló, prezidente.

"Víte jak? Nebudeme vám posílat ropu do Spojených států," dodal.

12 miliard na obstavených účtech

xinfobox

Chávezův projev je reakcí na páteční oznámení ropné společnosti ExxonMobil, které se údajně podařilo v Británii opatřit soudní příkaz k zmražení 12ti miliard dolarů z majetku PDVSA.

K obstavení peněz prý daly příkaz i soudy v Nizozemsku a na Nizozemských Antilách. Převedení dalších 315 milionů dolarů (měly být ve Venezuele již v lednu) zastavil americký soud.

ExxonMobil se tímto způsobem snaží pojistit pro případ, že by vyhrál při mezinárodní arbitráži za ztracené investice v deltě řeky Orinoko, které Chávez minulý rok znárodnil. Podle ExxonMobilu nyní Venezuela společnosti dluží 750 milionů dolarů.

200 dolarů za barel

Venezuelský prezident pohrozil, že podobné akce "mezinárodních banditů a světových mafií" budou mít i přímý vliv na cenu ropy.

"Pane Bushi, pane Nebezpečný: pokud bude ekonomická válka proti Venezuele pokračovat, vystoupá cena ropy na 200 dolarů za jeden barel," prohlásil Chávez.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Podle agentury Bloomberg v současnosti Venezuela dodává do Spojených států více než polovinu své ropné produkce. V případě USA venezuelská ropa tvoří 7,7 procent jejich dovozu černého zlata.

Jedeme na plný plyn

Rozhodnutí přestat posílat ropu do USA by však mělo negativní vliv spíše na Venezuelu. Pro Caracas je ropa zdrojem 90ti procent valut a většina rafinerií, které ke zpracování používá, se nachází v USA.

Podle venezuelského ministra energetiky se však zatím soudní příkazy aktivit společnosti nijak nedotkly.

"Jedeme na 100 procent," citoval Rafaela Ramíreze list Financial Times.

 

Právě se děje

Další zprávy