Česko v unii nejvíc zlobí s výplatou dávek cizincům

Tomáš Fránek
26. 10. 2007 16:10
Lotyška bojovala s úřady o rodičovský příspěvek
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Češi jsou při práci v zemích Evropské unie utiskováni. Takových zpráv se objevuje celá řada. Že ale při přiznávání různých sociálních dávek cizincům podle pravidel společného trhu je na nelichotivé špici potížistů právě Česko, se mlčí.

Příkladem budiž případ lotyšské podnikatelky, která žije a pracuje trvale v Praze.

A po přestěhování z jedné městské části do druhé přišla o rodičovský příspěvek. Úřad totiž začal zkoumat, jestli nemá na dávku nárok ve své rodné zemi.

Porušení práva EU

A když ani po půl roce šetření neskončilo, manžel podnikatelky z Lotyšska se obrátil na pracovníky systému Solvit, který je určen pro mimosoudní řešení sporů na unijním trhu.

Foto: Aktuálně.cz

A postup úředníků odboru sociální péče označil Solvit za nesprávný a v rozporu s právem Evropské unie.

"Na rodičovský příspěvek mají nárok všichni občané Evropské unie s trvalým pobytem v Česku," rozhodl Solvit. Úřad tak musel Lotyšce vyplatit dávky za půl roku zpětně.

Spor o dávky pro podnikatelku z Lotyšška není neobvyklý.

Stížnosti cizinců na postup českých úřadů se totiž týkají v největší míře sociálního zabezpečení a podařilo se je vyřešit z asi devadesáti procent. České Solvit centrum se tak zařadilo mezi čtyři nejúspěšnější centra v Unii.

Sociální problémy vedou

Společně s Polskem Česko přitom patří mezi země, kde si cizinci na postup úřadů v sociálních otázkách stěžují nejčastěji.

"Nejvíce případů se sociálním zabezpečením bylo řešeno v Česku a Polsku. Nejvíce problémů s pozdní výplatou mzdy se řešilo v nizozemských a polských společnostech," uvedla unie ve výroční zprávě za loňský rok.

Nejsou to ale jediné stížnosti lidí ze zahraničí. Dlouhodobé stížnosti se týkají postupu cizinecké policie při povolování pobytů a prodlužování víz, na to si stěžovali zahraniční investoři i českým vládním představitelům.

A například podmínky polských dělníků v automobilce Škoda prověřuje i veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

 

Právě se děje

Další zprávy