Buffet bude nakupovat. Krize mu hraje do karet

djl
4. 5. 2008 10:00
Utratit chce více než 40 miliard dolarů
Warren Buffett
Warren Buffett | Foto: Reuters

New York - Ne všichni na současnou ekonomickou krizi doplácejí. Potvrzuje to 77letý Warren Buffet, šéf a spoluvlastník společnosti Berkshire Hathaway.

Jeho firma podle informací serveru Bloomberg.com je ochotna utratit sumu překračující 40 miliard dolarů, aby odstavila svou konkurenci a Buffetovo impérium se tak dále rozrostlo.

Současná ekonomická krize jim proto hraje do karet. Firmě se totiž i přes globální ekonomické problémy daří.

Berkshire za posledních 12 měsíců na newyorské burze vyrostla o 22 procent, zatímco velké banky se v lepším případě propadaly do červených čísel, v horších pak rovnou krachovaly.

Čtěte také: Nejbohatší muž světa má jmění 62 miliard dolarů

"Buffet má hotovost, zatímco jiní ji nemají," vysvětlil Buffetovu hlavní výhodu oproti ostatním Mohnish Pabrai, zakladatel společnosti Pabrai Investment Funds, která drží v Berkshire podíl v hodnotě 600 milionů dolarů.

Z krachujícího trpaslíka profitující obr

Buffet je úspěšný už od samého počátku podnikání. Když v roce 1965 získal nad krachující textilní firmou Berkshire Hathaway, měla její jedna akcie cenu 18 dolarů.

Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay
Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay | Foto: eBay

Včera se jedna akcie na newyorské burze obchodovala za 133,9 dolarů. Nyní drží Buffet ve společnosti 33 procentní podíl.

Konkrétní jména firem, jejichž podíly by měla společnost odkoupit, zatím nikde zveřejněna nebyla. Berkshire nicméně svou investiční aktivitu zvyšuje již delší dobu.

V březnu například firma koupila 60procentní podíl v rodinné firmě Marmon Holdings v hodnotě 4,5 miliardy dolarů.

Tento týden zase pomohla firmě Mars sumou 6,5 miliardy dolarů v převzetí žvýkačkovéího obra Wrigley. Z této částky přímo do nákupu akcií Wrigley šlo 2,1 miliardy dolarů, za něž Berkshire obdrží menšinový podíl.

Čtěte také: Sladká nabídka z Marsu: 23 miliard za Wrigley

Cíl „muže z Omahy": Rodinné podniky

Warren Buffet má podle mnoha odborníků poněkud zvláštní obchodní praktiky, konkrétně výborný "čich" na firmy, do kterých investuje.

Toto ukulele by mělo vydělat peníze pro dětskou nemocnici v Omaze
Toto ukulele by mělo vydělat peníze pro dětskou nemocnici v Omaze | Foto: eBay

Většina firem, ve kterých získává podíl, je rodinnými podniky. Stejně tomu je i u první firmy v Evropě, do které Buffet investoval. Tou je italská energetická společnost Saras SpA, jež patří rodině Angela Morattiho.

Podíl v ní koupil již před sedmi lety. Od té doby jezdí Buffeeta pravidelně čtyřikrát ročně informovat o stavu a hospodaření firmy. Tento způsob vedení firmy mnoho byznysmenů nechápe.

"Způsob obchodování pana Buffeta, které je založeno na důvěře k lidem a hlubokých znalostech byznysu, naráží v Evropě na nepochopení," řekl Moratti.

"Když řeknete nějakému obchodníkovi z Evropy, že jeden "muž z Omahy" koupil v Izraeli podíl ve firmě, aniž by si ji osobně přijel prohlédnout, řekne vám na to, že to nemůže být možné," popsal Moratti styl obchodování Buffeta.

 

Právě se děje

Další zprávy