Brusel zaplatí vinařům za likvidaci vinic

Red eko, čtk
4. 7. 2007 14:47
EK zakázala doslazování vína cukrem
Foto: Martin Severa

Brusel - Za méně vinic dostanou vinaři v EU více dotací. Získají je v následujících pěti letech za zničení části svých nekonkurenceschopných vinohradů.

Evropská komise dnes totiž schválila návrh na reformu přebytkového evropského trhu s vínem, jehož hlavní součástí je právě plán zbavit se části vinic.

Komise také dále počítá se zákazem doslazování vína cukrem, proti kterému ostře protestují vinaři z Německa a také z České republiky.

V Evropě by se díky novým opatřením mělo vyrábět méně, zato ale kvalitnějšího vína. Nyní vyrobí vinaři každý rok asi o 15 milionů hektolitrů vína více, než jsou schopni prodat.

Valnou většinu těchto přebytků tvoří především méně kvalitní vína, která se poté destilují na líh.

Česko víno navíc netrápí

Opatření byla přijata také kvůli stále rostoucímu dovozu vína ze zemí jako jsou Chile, Jihoafrická republika nebo Austrálie kvůli nimž trpí evropský trh nadprodukcí.

Krizovou destilaci vinných přebytků unie dotuje desítkami milionů eur ročně, a právě od omezení plochy vinic si slibuje výrazné úspory.

Likvidace neboli klučení vinic by se podle komise mělo týkat 200 tisíc ze současných 3,4 milionu hektarů evropských vinohradů.

Komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová tak po protestech Evropského parlamentu původně navrhovanou plochu vinic určených k likvidaci omezila na polovinu.

Do roku 2013 by se také měl prodloužit současný zákaz dalšího vysazování vinné révy. Současný návrh ale čeká kritika především ze strany největších tradičních producentů vína, tedy Francie, Itálie a Španělska.

Právě v těchto státech totiž vzniká až 80 procent celkové evropské produkce vína, a tak se jich omezení bude nejvíce týkat. Česká republika nemá s nadprodukcí vína problém, a klučení by ji tedy příliš zasáhnout nemělo.

 

Právě se děje

Další zprávy