Brusel souhlasí s půjčkou pro dráhy

ČTK
22. 2. 2006 12:43
Brusel - Evropská komise dnes nevznesla žádné námitky proti úvěru na nákup nových železničních souprav, který si chtějí vzít České dráhy od sdružení evropských železnic Eurofima.

Novináře o tom dnes informovala EK. Celkový úvěr bude činit 30 milionů eur, tedy asi 860 milionů korun, a peníze půjdou na nákup 20 modernizovaných regionálních jednotek Regionova, na pět příměstských souprav a na modernizaci šesti velkých regionálních motorových vozů.

"Současné železniční vozy Českých drah jsou velmi zastaralé a musí být nahrazeny, aby byla zajištěna větší dostupnost a bezpečnost železniční dopravy v České republice," uvedla EK.

Podle zástupců komise nebude mít půjčka žádný dopad na hospodaření českého železničního dopravce. Záruku za úvěr schválila v polovině února česká vláda.

Prototyp nové soupravy Regionova se dvěma vozy jezdí nyní ve zkušebním provozu na tratích kolem Kladna. Od dubna by ČD měly postupně začít přebírat zhruba dvě až tři jednotky měsíčně.

Do konce roku by tak měla být v provozu alespoň jedna Regionova v každém kraji. V následujících třech letech by ČD chtěly takto zmodernizovat více než stovku motorových jednotek.

Na příměstské dopravě kolem Prahy a nově také kolem Ostravy se budou stále více podílet nové jednotky 471. Letos ČD získají pět nových souprav a na konci roku by jich měly mít 25. Nové jednotky se objevují hlavně na tratích z Prahy do Roudnice, do Kolína a dál do Pardubic a do Berouna.

Po dokončení nového spojení v Praze, tedy pravděpodobně v roce 2009, ČD počítají s linkami například z Milovic přes Lysou, Čelákovice, Prahu a dál na Říčany a Strančice nebo z Nymburka přes Poříčany, Český Brod, Prahu a dál na Černošice a Řevnice. Rozšířit by se měly i městské linky.

Současná trať z Libně přes Holešovice do Bubenče a Roztok by se mohla prodloužit přes Malešice do Hostivaře. Ve špičkách by vlaky měly jezdit v intervalu 15 minut.

Moderních vagonů se dočká také dálková doprava. Siemens drahám letos dodá 11 vozů první a 15 vozů druhé třídy. Do konce roku ČD získají také 12 nových lůžkových vozů.

Dráhy mají asi 4500 osobních vozů, 95 elektrických souprav a dalších asi 790 motorových vozů. Průměrné stáří vozového parku Českých drah je 25 let.

 

Právě se děje

Další zprávy