Brusel si opět došlápne na auta. Automobilkám navzdory

djl
20. 5. 2008 15:30
Slibuje si od toho snížení emisí i nehod o 20 procent
Foto: HZS Plzeňského kraje

Brusel - Evropská komise znovu přitvrdila v prosazování ekologických a bezpečnostních norem pro automobily. Informoval o tom server Financial Times Deutschland.

Velká část návrhů se týká hlavně nákladní dopravy. Povinný tak pro kamiony mimo jiné bude i systém ABS. Hlavním důvodem podle komise je fakt, že se tento systém nerozšířil u kamionů jako u osobních aut, ačkoli je stejně dostupný.

Ekologická část směrnice pak počítá se zpřísněním kontrol tlaku v pneumatikách a zavedením přísnějších regulí pro výrobu pneumatik.

Počet nehod i emisí snížíme o 20 procent

Nesprávně nahuštěné pneumatiky totiž stejně jako nevhodný vzorek zvyšují spotřebu paliva, což má za následek únik většího množství emisí do ovzduší.

Foto: Škoda Auto

S celkovým zněním návrhu směrnice, jež čítá celkem 50 článků, komise veřejnost seznámí v pátek. Aby vešel tento návrh v platnost, musí jej schválit všechny členské státy a Evropský parlament.

Kromě povinného ABS budou mezi povinné součásti nákladních vozů patřit i nouzový brzdný systém a "systém držení se stopy". Ten řidiče upozorní na změny směru jízdy, čímž zamezí mikrospánku za volantem.

Podle studií, jež si nechala Evropská komise vypracovat, by se díky všem navrhovaným technickým opatřením měl do několika let od zavedení snížit počet nehod až o 20 procent. Při sněhu a náledí pak dokonce o 40 procent.

Od roku 2012 budou všechna nově vyrobená auta splňovat dlouho diskutovaný emisní limit 120 gramů CO2 na kilometr. Komise si stanovila za cíl snížit emise výfukových plynů o dvacet procent do roku 2020.

Sovisející:

 

Právě se děje

Další zprávy