Bono se vrhnul na novinařinu

Dušan Klimeš
7. 8. 2006 13:20
New York - Zpěváku kapely U2 se zřejmě zalíbila role šéfredaktora, kterou si před časem vyzkoušel v deníku The Independent. Společnost, v níž je partnerem, totiž koupila významný podíl v časopisu Forbes.

Bono je jedním ze šesti partnerů firmy Elevation Partners, která v pátek podepsala příslušné dokumenty s firmou Forbes Media. Ta vydavá magazín Forbes, vede internetový portál a provozuje řadu menších mediálních projektů. Dnes o tom společnosti informovaly média.

Podle některých zdrojů získala Elevation Partners až čtyřicetiprocentní podíl ve Forbes Media. A částka? Ta by se měla pohybovat mezi 250 a 300 miliony dolarů, tedy 5,5 až 6,7 miliardy korun.

Časy se mění

"Můj otec a dědeček by tuto transakci jistě posvětili," řekl pro New York Times Steve Forbes, jeden z pěti sourozenců, kteří nyní Forbesu vládnou.

Foto: Forbes

"Nikdo nemůže žít jen ve svém vlastním vesmíru. Časy se mění. Firma Elevation má zkušenosti s médii, tiskem i technologiemi. Nejsou jen zdrojem kapitálu, ale i nápadů," dodal Steve Forbes.

Podle všeho tak chce firma Forbes Media využít lépe moderních prostředků, jak se dostat ke čtenářům, a využít současný boom v poskytování informací online, tedy rychle a efektivně. Zároveň však využijí kvalitní a zaběhlé značky Forbes.

Bratři Forbesové tedy budou muset částečně ustoupit ze svých tradičních hodnot, kdy základem obchodu byla tištěná média.

Celebrity a byznysmeni

Elevation Partners je soukromý investiční fond s majetkem 1,9 miliardy dolarů, který investuje hlavně do médií a spotřebního zboží.

Zakladatel společnosti a magazínu B.C. Forbes
Zakladatel společnosti a magazínu B.C. Forbes | Foto: Forbes

Kromě Bona jsou mezi partnery společnosti také bývalý finanční ředitel Apple Computer Fred Anderson, bývalý výkonný ředitel firmy The Blackstone Group Bret Pearlman či spoluzakladatel Silver Lake Partners a Integral Cupital Partners Roger McNamee, napsaly agentury APA a Reuters.

Časopis Forbes je známý hlavně zveřejňováním žebříčků nejbohatších lidí světa, největších firem světa, nejmocnějších celebrit či nejbohatších diktátorů.

Byl založen v roce 1917 legendárním B.C. Forbesem, jenž jej vedl až do roku 1954. Po jeho smrti se žezla ujal jeho syn Bruce.

Ten však zemřel v roce 1964 a na jeho místo nastoupil Malcolm S. Forbes. Po jeho odchodu vedou od roku 1990 firmu jeho čtyři synové a dcera.

 

Právě se děje

Další zprávy