Bitva o energetiku: Maďaři jdou ostře proti Rusům

Karel Toman
27. 4. 2009 12:06
Společnost nevpustila ruské akcionáře na jednání, kde výrazně omezila jejich práva
Gazprom otočil kohoutky už 1. ledna. Ilustrační snímek.
Gazprom otočil kohoutky už 1. ledna. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Budapešť - Bitva o evropskou energetiku pokračuje. Maďarský petrochemický gigant MOL omezil akcionářská práva menších podílníků. Učinil tak poté, co 21 procent jeho akcií koupila koncem března ruská společnost Surgutněftěgaz.

Podle slovenského deníku SME označilo představenstvo MOL koupi za nepřátelskou. Na své valné hromadě pak oznámilo, že změny stanov mají zabránit "skrytým pokusům o převzetí".

MOL není ledajaká společnost. Má podíl v těžebních i rafinérských společnostech ropy a plynu v celém regionu, ovládá například i Slovnaft, má společný podnik s ČEZem, své plány má i v Chorvatsku a celé bývalé Jugoslávii.

MOL se brání převzetí Rusy

  • Akcionáři musejí na požádání deklarovat, kdo je konečný vlastník jejich podílu, firma může zabránit hlasování tomu akcionáři, jehož deklaraci považuje za klamavou.
  • Na odvolání členů představenstva je potřeba 75procentní většina. Pokud představenstvo nepodpoří navrhované personální změny, na zvolení a odvolání členů představenstva je potřebný souhlas vlády, která má zvláštní právo veta.
  • Nové stanovy umožňují odvolání jen jednoho člena představenstva na jedné valné hromadě a určují, že odvolat člena představenstva je možno jen jednou za tři měsíce.

"Vstupem do MOL se Rusové dostávají k ropě i plynu v celé střední Evropě, ze strategického hlediska je to v celém regionu jednička," řekl před časem pro Aktuálně.cz Vladimír Štěpán, přední český odborník v oboru a jednatel analytické společnosti ENA.

Souboj petrochemických titánů

O koupi pětinového podílu, který prokremelská společnost získala od rakouské OMV, se maďarští politici dozvěděli z tisku. Nad Dunajem zpráva vyvolala paniku. Ani Surgutněftěgaz totiž není ledajaká společnost.

Je tajemná i na ruské poměry a německý deník Die Welt dokonce roku 2007 napsal, že hlavním z jejích tajných vlastníků je Vladimir Putin.

Podle analytiků vstup Rusů do MOLu mimo jiné komplikuje plány na stavbu plynovodu Nabucco, který má do budoucna Evropě zajistit bezpečné dodávky plynu z oblasti Kaspického moře mimo ruské území. MOL je členem konsorcia, které ho má vybudovat, Rusové ale prosazují svůj konkurenční South Stream, který trasu Nabucca víceméně kopíruje.

Maďaři se proto začali bránit. Nejprve Rusy na valnou hromadu nevpustil Maďarský energetický úřad a pak na ní MOL výrazně omezil práva akcionářů.

Cena akcií MOLu může klesnout

"Po změnách stanov firmy MOL jsou šance, aby Surgutněftěgaz - nebo jiná firma, která stojí za ním - převzali MOL, prakticky nulové," řekl agentuře Reuters Péter Tordai, analytik společnosti KBC.

"Zbavilo nás to možnosti vysvětlit vedení a akcionářům MOL naše záměry a představy o budoucí spolupráci," reagoval pak v dopisu společnosti generální ředitel Surgutněftěgaz Vladimir Bogdanov. Podle svých slov byl připraven nabídnout MOLu "vzájemně výhodné a dlouhodobé partnerské vztahy".

Generální ředitel MOL ale nabídku odmítl. "Mám rád testování mozků, proto je mi líto, že tentokrát nedošlo na ostré výměny názorů," řekl Zsolt Hernádi a dodal, že se Surgutněftěgaz spolupracovat nehodlá.

Foto: Nabucco

SME ale upozorňuje, že se MOLu může tvrdá obrana vymstít jinak. Omezení práv akcionářů totiž obvykle vede k poklesu zájmu o akcie společnosti, což může časem vést k poklesu jejich ceny.

Analytici Patria Online se domnívají, že Surgutněftěgaz se bude domáhat změny stanov třeba i soudně. Zároveň připouštějí, že vedení MOLu má podporu v maďarské vládě, a šance Surgut tak vidí jako minimální.

Analytik Štěpán před časem pro deník Aktuálně.cz připustil, že maďarský parlament může kvůli situaci v MOL přijmout zvláštní zákon, který vliv Rusů ve společnosti okleští.

 

Právě se děje

Další zprávy