Benzín zůstane drahý, rozhodli magnáti

Dušan Klimeš
8. 3. 2006 12:14
Vídeň - Cena ropy a tím i pohonných hmot jen tak neklesne. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).
Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Na schůzce zemí, které jsou spolčeny v ropném kartelu OPEC, se ministři dohodli, že ponechají současnou úroveň těžby ropy na stávajících 28 milionech barelů denně. V této kvótě není zahrnut Irák, jenž produkuje 1,5 milionu barelů.

"Jednoduše existuje příliš mnoho geopolitických faktorů, než abychom měnili produkci," řekl prezident OPEC Edmund Daukoru.

Přebytek: 2 miliony barelů

Toto rozhodnutí padlo i přesto, že na severní polokouli končí zimní topná sezona a letní motoristická ještě nezačala. Dá se tak očekávat pokles poptávky po černé surovině. Kvůli těmto faktorům by země OPEC mohly mít přebytek až dva miliony barelů denně.

Například Venezuela však stále požaduje zvýšení kvót těžby ropy. S tímto požadavkem pravidelně vystupuje na každém zasedání ministrů zemí sdružených v OPEC.

Druhou stranou mince jsou však nynější vysoké ceny ropy, které se pohybují kolem 62 dolarů za barel. Případné omezení produkce by mohlo tuto cenu ještě zvýšit a posunout ji až k rekordní hranici 70 dolarů, na kterou ropa stoupla v loňském roce po zničujícím působení hurikánu Katrina.

Strasti: Nigérie a Írán

Trh s ropou v posledních týdnech prožívá těžké časy. Jednou z největších "bolístek" kartelu je bezpečnostní situace v Nigérii. Místní vzbouřenci útočí na ropná těžiště a terminály společnosti Shell, dokonce unesli několik zaměstnanců této naftařské firmy.

Nigérie vyváží 2,5 milionů barelů ropy denně, ovšem výpadek vývozu společnosti Shell způsobený útoky povstalců, je téměř půl milionu barelů denně.

Druhým teritoriem, které vzbuzuje nervozitu u obchodníků s ropou, je Írán. Ten se rozhodl znovu obnovit svůj jaderný program. Kvůli tomu se dostal do křížku se západními zeměmi, které na něj za to chtějí uvalit obchodní embargo.

Írán naopak hrozí, že pokud bude embargo skutečně zavedeno, nejenže nezruší svůj projekt obohacování uranu, ale navíc omezí export ropy. To by opět vyhnalo cenu ropy vzhůru.

"Zřejmé a reálné přerušení dodávek ropy v Nigérii zvedlo v minulých týdnech ceny. To je zásadní věc. Pak jsme se ale dočkali dalšího zvýšení cen kvůli Íránu," řekl podle ČTK ekonom americké investiční banky Wachovia Jason Schenker.

 

Právě se děje

Další zprávy