Američtí neplatiči hypoték dostanou pomoc od státu

Ekonomika Ekonomika
12. 11. 2008 9:33
Sníží se úroky a prodlouží se doba splátek
Aby to v USA nevypadalo jako v Británii, připravila vláda plán pomoci neplatičům.
Aby to v USA nevypadalo jako v Británii, připravila vláda plán pomoci neplatičům. | Foto: Reuters

Washington - Před časem si koupili domy na hypotéku, dnes nemají peníze na její splácení. Finanční krize zasáhla devět procet všech amerických držitelů hypoték, tedy více než čtyři miliony lidí.

Problémy zdejších hypotečních ústavů tak už několik měsíců řeší vláda. Po dlouhých jednáních dospěla s hypotečními ústavy k řešení, které má zabránit kolapsu. Od prosince by se tak měly zmírnit podmínky splácení: sníží se například úroky nebo se prodlouží doba splátek.

Návrh se vztahuje na vlastníky domů, kteří nebyli po dobu nejméně tří měsíců schopni zaplatit splátky, pokud nemají dosud splaceno více než devadesát procent ceny domu.

Úroky budou stanoveny tak, aby majitel domu neplatil více než 38 procent svého příjmu, mluví se také o prodloužení doby splátek ze 30 na 40 let. Cíl je jasný - zastavit prudký pokles cen domů.

Pomoc vlády je správným krokem

Americká vláda počátkem září rozhodla o převzetí dvou největších hypotečních ústavů Fannie Mae a Freddie Mac. Odborníci se tehdy shodli, že jde o krok správným směrem.

Freddie Mac a Fannie Mae vlastní nebo garantují prakticky polovinu všech hypotečních úvěrů vydaných v USA.
Freddie Mac a Fannie Mae vlastní nebo garantují prakticky polovinu všech hypotečních úvěrů vydaných v USA. | Foto: Reuters

"Tyto nezbytné kroky pomohou posílit americký trh s hypotékami a zajistit stabilitu na našich finančních trzích," komentoval vstup státu do obou společností šéf americké centrální banky (FED) Ben Bernanke.

Souhlas zaznívá i nyní. "Tento nový protokol se stane standardem v odvětví, aby si majitelé domů mohli zajistit dlouhodobé a udržitelné hypotéky," potvrdil tajemník ministerstva financí Neel Kashkari.

Freddie Mac a Fannie Mae vlastní nebo garantují prakticky polovinu všech hypotečních úvěrů vydaných v USA. Celkový objem těchto úvěrů se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů, z čehož na tyto dvě agentury připadá přibližně pět bilionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy