Američanům už velké vozy nesedí

čtk, mid
6. 1. 2006 11:50
Detroit - Američané už nechtějí velká auta s vysokou spotřebou. Jejich výrobci to pocítili na vlastní kůži: Prodej tradičních velkých amerických vozů doma v prosinci dramaticky poklesl.

Na vině je především drahý benzín. Američané si začínají vybírat raději auta s nižší spotřebou, která jim tradičně nabízejí spíše asijští výrobci. V prosinci proto poklesl prodej například všem výrobcům tzv. "velké trojky z Detroitu", tedy General Motors, Ford Motor a Chrysler. Prodej General Motors poklesl v prosinci o 10,3 procenta na 384 620 aut. Ford prodal o 8,7 % vozů méně, pokles zaznamenal především u vozů typu SUV. Oběma automobilkám poklesly prodeje i za celý minulý rok, a to o asi čtyři procenta. DaimlerChrysler zaznamenal v prosinci meziroční pokles 2,3 procenta. Pokud jde ale o samotnou značku Chrysler, poklesly její prodeje dokonce o 4,9 procenta na necelých 190 tisíc vozů.

PŘEČTĚTE SI: Fordova "Cesta kupředu" - propouštět

Celkově se za loňský rok prodalo v USA asi 16,9 milionu automobilů, což znamená pro automobilový průmysl jeden z nejsilnějších roků. Američané se ale stále častěji vozí v levnějších a energeticky přijatelnějších asijských vozech. Své vítězné tažení si ve Spojených státech užívá i japonská Toyota. Po amerických silnicích se díky prosincovým prodejům nyní prohání o téměř 204 tisíc vozů této značky více, což představuje meziroční nárůst 8,2 procenta. I díky tomu jí patří již 13,3 procenta amerického trhu. Toyota tak těsně šlape na paty Chrysleru, který má v USA podíl 13,6 procenta.

Ford musí zkontrolovat téměř 226.000 vozů v USA a Kanadě kvůli hrozbě požáru.
Ford musí zkontrolovat téměř 226.000 vozů v USA a Kanadě kvůli hrozbě požáru. | Foto: www.ford.com

Pokles zájmu o auta má už nyní pro americkou ekonomiku viditelné důsledky. Společnost Ford například oznámila, že začátkem tohoto roku propustí v USA a Kanadě desetinu všech svých úředníků, tedy asi 4000 lidí. Firma přitom již na jaře loňského roku vyhodila 2800 zaměstnanců. Ve třetím čtvrtletí minulého roku Ford po celém světě prodělal 284 milionu dolarů a v Severní Americe dokonce 1,2 miliardy dolarů.

Mizerné výsledky dnes vedly podle Chicago Tribune ke snížení ratingu Fordu od společnosti Standard & Poor's Ratings Services. Tato společnost snižovala hodnocení jak Fordu, tak General Motors již od května minulého roku. General Motors navíc oznámil, že do roku 2008 propustí až 25 tisíc zaměstnanců. Neúspěchy na americkém trhu se GM snaží kompenzovat např. růstem prodeje v Číně, kde automobilce loni vzrostl prodej o 35 %. GM tak se svými 665 tisíci prodaných vozů předběhl v Číně kralující Volkswagen.

Propady v automobilovém průmyslu se loni dotkly i japonských automobilek. Jejich prodeje loni klesly o necelé jedno procento, po světě se tak rozjelo 3,92 milionu nových japonských aut. Přímo v Japonsku se v prosinci prodalo jen necelých 274 tisíc aut, což je o 9, 7 procenta méně než ve stejném měsíci roku 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy