Sucho nevadí. Úroda obilí je i letos nadprůměrná, hlásí ČSÚ

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 13. 8. 2015 9:36
Odhadovaná úroda základních obilovin je pouze o 4,3 procenta nižší než loňská nadprůměrná sklizeň.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Rekordně teplé léto nebude mít zásadní dopad na sklizeň obilovin. Letošní rok sice nepřekoná loňský rekord, měla by být ale nižší jen o 4,3 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Očekávaná úroda základních obilovin převyšuje průměr za posledních roky,“ říká mluvčí statistiků Petra Báčová. Oproti pětiletému průměru je vyšš o 12,4 procenta, oproti desetiletému o 12,8 procenta.

Výrazně – o více než pětinu (21,4 procenta) – má nicméně klesnout úroda řepky. Naopak třeba máku by se letos mělo sklidit o 2,3 procenta více než loni.

„S ohledem na nadprůměrně teplé léto panovaly obavy zemědělců, že zrno bude zasychat. Nicméně ze statistických výkazů je patrné, že tyto starosti nebyly zcela namístě. Všechny kraje totiž doposud hlásily zvýšení hektarových výnosů,“ potvrzuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

„Průběh letošních žní byl ideální a rychlý. Nepršelo, půda nebyla promáčená, a kombajny tak neměly problém pohybovat se po poli. Zemědělci si pochvalují i kvalitu sklizeného zrna,“ dodává Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Žně v Česku vrcholí, podle posledních údajů ministerstva zemědělství je posečeno 83 procent plochy.

Odhadovaná úroda základních obilovin (bez kukuřice na zrno) dosahuje 7,59 milionu tun. Meziroční pokles produkce o 343 tisíce tun jde zcela na vrub snížení hektarového výnosu na 5,83 tuny, zatímco osevní plochy (1303 tisice hektarů) zůstaly na stejné úrovni jako v loňském roce.

Odhad sklizně řepky je 1,21 milionu tun. Může za to jak nižší předpokládaný hektarový výnos (oproti loňskému roku o 16,5 procenta na 3,30 tuny), tak i úbytek osevní plochy (o 5,9 procenta na 366 tisíce hektarů).

 

Právě se děje

Další zprávy