Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Stavební spoření je stále výhodné. Ptali jste se zástupce jedničky na trhu

komerční článek
Aktualizováno 1. 3. 2016 10:32
Na otázky spojené se stavebním spořením vám bude odpovídat tiskový mluvčí Českomoravské stavební spořitelny Tomáš Kofroň.
Stavební spoření je stále výhodné
Dotazovaný právě odpovídá
Tomáš Kofroň odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Přejít k dotazům

Jen stěží najdete jiný bezpečný produkt, se kterým můžete spořit, nebo se připravit na plánovanou rekonstrukci či koupi bydlení. U stavebního spoření máte předem jasná pravidla, poplatky a sazby. Víte, za kolik spoříte a za kolik si půjčujete. Peníze z úvěru ze stavebního spoření můžete předem bez sankcí splatit. A pokud nemáte dost peněz, jinak než pomocí stavebního spoření neprofinancujete družstevní byt, který se nebude převádět do osobního vlastnictví.

Tomáš Kofroň
Tomáš Kofroň | Foto: ČMSS

Stavební spoření žije a má pro vás dost atraktivních nabídek, proč s ním nadále počítat. Na otázky spojené se stavebním spořením vám bude odpovídat tiskový mluvčí Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS), Tomáš Kofroň.

Tomáš Kofroň se v oblasti médií a financí pohybuje více než 17 let. Posledních 10 let strávil v pozici tiskového mluvčího Raiffeisenbank, předtím pracoval mj. jako ekonomický zpravodaj ČTK. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, je ženatý a má dvě dcery. Kromě času s rodinou tráví volný čas různými sportovními aktivitami, cestováním a poznáváním mimoevropských kultur.

Stavební spoření je stále výhodné

Dotazovaný právě odpovídá
Tomáš Kofroň odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Aktualizovat reportáž
1. 3. 2016
Ptá se: student ekonomické školy

připravuji seminárku a zajímá mě, jestli se v budoucnu budou zase zvedat úroky na stavebním spoření nebo státní příspěvky
děkuji za zprávu

Odpovídá: Tomáš Kofroň

Dobrý den,

díky za dotaz. Ale moc Vás nepotěším, kdybych na tohle znal odpověď, tak budu dělat něco jiného a budu spokojený rentiér. :-)

Zažíváme bezprecendentní období nulových úrokových sazeb - to si ještě před několika lety neuměl nikdo představit. Dá se předpokládat, že do budoucna začnou úrokové sazby centrálních bank růst - a to by samozřejmě znamenalo i  změnu úroků na stavebním spoření (stejně jako u jiných produktů). Kdy ale taková doba nastane, to v tuhle chvíli asi nikdo neví. Důležitým rysem stavebního spoření by měla být stabilita, nemáme žádné informace o tom, že by mělo nyní docházet k jakýmkoli zásahům ze strany státu.

Hodně štěstí ve studiu, Tomáš K.

1. 3. 2016
Ptá se: Pepa Marek

Dobré poledne. Dá se stavebkem zafinancovat nákup bydlení v družstevním bytě. Děkuji. PM

Odpovídá: Tomáš Kofroň

Dobrý den.

Ano, dá, úvěr ze stavebka je pro financování či rekonstrukce družstevního bydlení vhodné. Detailněji jsem odpovídal Aničce.

Díky za dotaz, Tomáš K.

1. 3. 2016
Ptá se: zita

Proč na stavebním spoření pro důchodce nemůže být větší cílová částka,např. 500 tis.

Odpovídá: Tomáš Kofroň

Dobrý den,

nejsem si vědom, že by některá stavební spořitelna podmiňovala výši cílové částky věkem klienta. Cílová částka by měla být nastavena tak, aby se odvíjela od budoucích potřeb klienta. Tzn. např. mladá a střední generace využívá stavební spoření jak na spoření, tak i na financování potřeb spojeným s bydlením. U klientů v důchodovém věku výrazně převažuje už jen spoření.

Díky za dotaz, Tomáš K.

1. 3. 2016
Ptá se: alan

Lze aby stavební spořitelna vypověděla smlouvu jen na zakladě toho,že mám vyšší urokovou sazbu než mají smlovy v současné době.

Odpovídá: Tomáš Kofroň

Dobrý den,

díky za dotaz. Narážíte zřejmě na výpovědi smluv, ke kterým všechny stavební spořitelny sáhly v loňském roce. Víme, že to byla pro klienty velmi negativní zpráva a dlouho jsme zvažovali, jestli k takovému kroku opravdu sáhneme. Bohužel současná situace nulových úrokových sazeb nás k tomuto kroku donutila.

Jednalo se o historické smlouvy z doby, kdy byl zákonný rámec stavebního spoření nesmírně rigidní a neumožňoval stavebním spořitelnám reagovat změnou výše úrokové sazby depozit na vývoj trhu. Že šlo o systémový nedostatek schopný ohrozit stabilitu celého sektoru dokazuje i krok zákonodárce, který u smluv uzavřených od roku 2004 umožňuje výši sazeb jednostranně změnit po uplynutí šestileté vázací doby.

A jestli jsme mohli takové smlouvy vypovědět? My si myslíme, že ano, opíráme se o ustanovení paragrafu 2675 v novém obchodním zákoníku. Ten říká, že ten, kdo vede účet, může smlouvu vypovědět i bez specifického důvodu.

Doufám, že jsem na Váš dotaz odpověděl, vím, že je to citlivé téma. Díky, Tomáš K.

1. 3. 2016
Ptá se: Petr

Dobrý den

Jak to bude do budoucna se spořením pro děti a jeho vypovězenim?

Odpovídá: Tomáš Kofroň

Dobrý den.

Rozhodování opatrovnických soudů o ukončení dětských smluv představovalo velkou zátěž jak pro soudy, tak pro stavební spořitelny, ale především pro rodiče. I když soudy v drtivé většině případů rozhodovaly ve prospěch rodiny, stejně to znamenalo zbytečnou administrativní, psychickou i časovou zátěž. Věřím, že mám pro Vás dobrou zprávu. Poslanecká sněmovna již ve 3. čtení schválila novelu zákona, podle které půjde dětskou smlouvu ukončit při splnění dvou podmínek: uplyne šestiletá vázací doba a budou souhlasit oba rodiče. To je podle našeho názoru rozumný kompromis, který ochrání dítě v případě potřeby, přitom však nebude zbytečně komplikovat život 99 % bezproblémových rodin. Novelu zákona ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Díky, příjemný den, Tomáš K.

1. 3. 2016
Ptá se: Anička

Lze financovat úvěrem ze stavebního spoření i družstevní byt?

Odpovídá: Tomáš Kofroň

Dobrý den, Aničko,
 
ano, úvěr ze stavebního spoření lze (na rozdíl od standardní hypotéky) použít na koupi družstevního bytu. Právě financování družstevního bydlení je jednou z oblastí, kde má smysl uvažovat o úvěru ze stavebního spoření. Banky vám totiž družstevní byt nevezmou do zástavy a nemohou vám tak poskytnout hypotéku. Ručit musíte jinou vhodnou nemovitostí.
 
Pro financování získání družstevního bytu poskytujeme jak překlenovací, tak řádné úvěry. Tyto úvěry lze použít jak na splacení podílu bytovému družstvu, tak na úhradu převodu členských práv a povinností. ČMSS nabízí speciální úvěr s odloženým zajištěním vhodným právě pro případy koupě družstevního bytu. Úvěry do 500 tisíc korun poskytuje bez zajištění, do 900 tisíc korun musíte mít dva ručitele, nad tuto částku již požaduje zástavu jiné než kupované nemovitosti.
 
Díky za dotaz, Tomáš K.

1. 3. 2016
Ptá se: Martin

Dobry den
Pisete ze stavebni sporeni je stale vyhodne a ze vite kolik nasporite ovsem stat ktery SS dotuje muze kdykoliv dotace zmenit i na smlouvy ktere bezi.... Co se tyce uroku 1-1,5% ktery je momentalne i na sporicich uctech neni nejak zavratny a to nemluvim ani o vstupnich poplatcich a vedeni uctu..... Muzete mi prosim objasnit co je tak vyhodne na SS kdyz je spousta mnohem zajimavejsich produktu na trhu?
Dekuji za odpovedi Martin

Odpovídá: Tomáš Kofroň

Dobrý den, Martine,
 
stejně jako jiné finanční produkty, tak i stavební spoření se musí vyrovnat se současnou  úrovní prakticky nulových úrokových sazeb. Stejně jako klesají výnosy na spořicích účtech či termínovaných vkladech, tak klesly i sazby stavebního spoření. My díky Vámi zmíněné státní podpoře můžeme aktuálně při optimální měsíční úložce nabídnout roční zhodnocení o 3,5 % (už po započítání poplatků). U spořicích účtů jsou sazby vyhlašované, tzn., mohou se kdykoliv změnit, u stavebního spoření je úroková sazba vkladu garantována minimálně prvních 6 let spoření.
 
Píšete, že je spousta zajímavějších produktů, upřímně se musím přiznat, že mezi garantovanými produkty žádný jiný výhodnější nevidím. Spořicí účty, termínované vklady, penzijní fondy – všude bude za loňský rok výnos nižší. Pro konzervativního klienta hledající jistotu představuje stavební spoření bezpečný přístav, a v dnešní době rozkolísaných finančních trhů to platí dvojnásob. Penzijní připojištění není na rozdíl od stavebního spoření pojištěno fondem pojištění vkladů.

Mimochodem, zrovna jsme se dívali na historické sazby a reálný výnos pro klienta po započítání inflace. Vzhledem k současné nulové inflaci je ten reálný výnos v tuto chvíli podobný jako v minulosti – přestože tehdy měl klient nominální výnos třeba 6 i více procent, inflace mu část „spolkla“ a jeho reálný výnos ze stavebního spoření se před 10 lety pohyboval na podobných úrovních jako nyní.
 
Máte pravdu, že v minulosti došlo ke snížení státní podpory, to byla určitě změna, která stavební spoření negativně zasáhla. Věříme, že toto období je už za námi J.
 
Příjemný den, Tomáš K.

1. 3. 2016
Ptá se: Kubík

Dobrý den, pane Kofroni, jak je to s možným prodlužováním spořící doby. Blíží se mi ke konci pětileté období smlouvy a chci za stejných podmínek pokračovat ve spoření. Je to možné? Díky. Kubík

Odpovídá: Tomáš Kofroň

Dobrý den, Kubíku,
 
díky za dotaz. Po skončení šestileté vázací doby můžete dál pokračovat ve spoření. Stavební spořitelna má ale možnost po skončení vázací doby a splnění dalších podmínek změnit úrokovou sazbu. Pak bude záležet na Vaší aktuální situaci – můžete ve spoření dále pokračovat, uzavřít novou smlouvu, vzít si úvěr nebo smlouvu ukončit. Protože neznám detailně Vaše plány, asi bude nejlepší spojit se se svou stavební spořitelnou a situaci s nimi detailně probrat.
 
Příjemný den, Tomáš K.

1. 3. 2016
Ptá se: Jirka

Dobrý den, mám poslední rok pocit, že stavební spoření výhodny ztrácí. Moje rodiče mě vždycky spořili, už odmalička, původně jsem měl 2% úrok.... poslední rok nám úrok snížili na 1%, včera přišlo jen oznámení poštou 0,5%, nikdo se nikdy neptal, prostě to vždycky snížili a to jsem schválně kvůli tomu před rokem neměnil smlouvu, aby nám úrok nesnížili a nevyměnili za smlouvu nevýhodnou. Kdyby stát nedával podporu, tak takto už dávno nespoříme.

Kontrétní příklad u mého bratra, kterému spoří také. Cílová částka je 300.000. Naspořeno mám cca polovinu, úrok ještě pořád 2%. Teď (14 dní) nám banka napsala oznámení, že si máme založit nové spoření s úrokem 1%. Pokud tak neučiníme tak od dubna 2016 bude spoření převedeno na úročení 0,1% a poplatek za vedení bude zrušen. Pak by to znamenalo, že celá částka bude jen ležen na účtě a možná za rok ji zase spapá inflace.

Co by jste v této situaci doporučoval? Vybrat částku, založit nové spoření a současné peníze někam uložit? Problematice moc nerozumím, ale vždykcy jsem si myslel, že až dosáhnu cílové částky, tak si jednoduše za poplatek navýším cíl (pokud nebudu chtít peníze utratit) a budu pokračovat se spořením dál. Teď mám pocit, díky těmto dvěma spořením, že nás banka naláká na stabeko, díky podpoře a až naspoříme polovinu cíle 100-200 tisíc, tak se snaží o to aby spoření co nejvíc znevýhodněla, abychom ho změnili, vzali hypotéku apod. Navíc nechápu proč jsme dávali ten cíl tak vysoký, když ho vlastně ani v jednom uvedené příkladě nedosáhneme, protože bychom spíš prodělávali.
Děkuji mnohokrát za vyjádření a omlouvám se za délku, nechal jsem se unést.

Odpovídá: Tomáš Kofroň

Dobrý den, Jirko,

plně Vás chápu, mně se klesající úroky na mém účtu taky nelíbí J. Bohužel jsme se trefili do doby, jakou nejen česká, ale i celosvětová ekonomika nikdy nezažila – do situace prakticky nulových úrokových sazeb. Situace došla už tak daleko, že např. Česká národní banka, která si půjčuje peníze na financování státního dluhu vydává dluhopisy se zápornou úrokovou sazbou a investoři to akceptují. Pro stavební spořitelny z toho plyne to, že pokud se nepodaří peníze od klientů rozpůjčovat v úvěrech, tak i na současných nízkých sazbách hodně prodělávají.

Stejně jako banky snižují úrokové sazby na spořicích účtech prakticky neustále, tak musejí reagovat i stavební spořitelny. Výhodou stavebního spoření by mělo být, že byste měl mít garantovanou sazbu na spoření jistou po dobu vázací lhůty, tedy 6 let. Pokud dobře chápu Vaší zprávu, tak spoříte už déle. V takovém okamžiku (a při nabídce sazby 0,1 %) asi nemá smysl pokračovat ve spoření dál, řešením může být uzavření nové smlouvy, kde se sazby nyní pohybují mezi 1 a 1,3 % (u nás J). A zde bych si asi pospíšil, protože se dá očekávat, že s poklesem úrokových sazeb ještě nejsme na dně. Ale neporadím Vám, co s tou vybranou částkou. Lepší zhodnocení bez rizika teď bohužel nenajdete nikde na trhu.

Díky za dotaz, hezký den,
Tomáš K.

 

Právě se děje

Další zprávy