Stát loni rozprodal majetek za stamiliony. Nejvíce utržil za dvě vily v pražské Troji

ČTK ČTK
10. 2. 2021 12:58
Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) loni klesly příjmy meziročně o šest procent na 1,39 miliardy korun. Jde o čtvrté nejvyšší příjmy od vzniku úřadu v roce 2002. Zároveň úřad upozornil, že se mu podařilo proti schválenému rozpočtu příjmy navýšit o zhruba 53 procent. Největší část příjmů úřadu pochází z prodeje nepotřebných státních nemovitostí.
Budova Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Rašínově náměstí v Praze.
Budova Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Rašínově náměstí v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"I přes obtížnou koronavirovou dobu se nám v uplynulém roce podařilo prodávat nepotřebný státní majetek, a to zejména v elektronických aukcích, v nichž veřejnost mohla nakupovat od státu movitý majetek i nemovitosti bezpečně a z pohodlí svého domova," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu

Příjmy z prodeje nepotřebných státních nemovitostí loni činily 861 milionů korun. Za prodej pozemků získal ÚZSVM 558 milionů korun a příjmy z prodeje domů a bytů pak byly 303 milionů korun. Za pronájem pozemků a ostatních nemovitostí úřad inkasoval zhruba 262 milionů korun.

K nejvýznamnějším prodejům loňského roku patří například prodej dvou rodinných domů v Praze-Troji za 46 milionů korun, prodej areálu zahradnictví vhodného i k bytové výstavbě v plzeňské čtvrti Doubravka za 39,9 milionu korun či prodej dvaceti pozemků v Praze na Chodově v blízkosti hotelu Globus za 23,3 milionu korun. Nového majitele získala také například funkcionalistická vila, označovaná jako "Vila Lumiérů 41", která se nachází v blízkosti barrandovských ateliérů v Praze a kterou ÚZSVM prodal v dražbě za 21,9 milionu korun.

V současnosti má úřad v nabídce k prodeji rekreační areál v Želivi ležící na ostrůvku v sousedství zdejšího slavného kláštera premonstrátů za 4,15 milionu korun, bývalou léčebnu dlouhodobě nemocných v Bílovicích nad Svitavou za 15 milionů korun, pozemek v pražské Michli za 12,2 milionu korun nebo někdejší rekreační komplex "České srdce" v Morávce za necelých pět milionů korun.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vedle správy majetku zastupuje Česko v právních sporech, které se týkají majetku státu. Úřad vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které státu připadly z tzv. odúmrtí po zemřelých bez dědiců.

 

Právě se děje

Další zprávy