Speciální daň pro solárníky není protiústavní, potvrdil soud

ČTK ČTK
20. 1. 2015 15:54
Ústavní soud řešil šestadvacetiprocentní odvod pro solární elektrárny, který schválili poslanci na konci roku 2010 v reakci na boom nových slunečních elektráren.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brno - Ústavní soud dnes zamítl stížnost společnosti PT Energetická, která provozuje solární elektrárnu ve Zbrašíně na Lounsku. Firma tvrdila, že jí takzvaný solární odvod způsobil vážné hospodářské problémy a že jí soudy neposkytly přiměřenou ochranu. Ústavní stížnost není důvodná, uvedl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Ústavní soudci už v minulosti rozhodli, že solární odvod není v obecné rovině protiústavní, pokud nemá na konkrétní firmu takzvaný rdousící efekt. Podle rozšířeného senátu Nejvyššího správního soudu může stát v takovém případě odvod prominout.

Elektřinu, kterou firma PT Energetická vyrobí, dodává do sítě společnost ČEZ Distribuce, která je zároveň plátcem daně. Předmětem sporu se stala platba za elektřinu dodanou v únoru až červnu 2012. Distributor z ní výrobci strhnul 26procentní solární odvod. Firma PT Energetická si na postup plátce daně neúspěšně stěžovala na finančním úřadě i finančním ředitelství.

Následovala žaloba ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem a kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, opět bez úspěchu. Firma tvrdila, že jí soudy odepřely spravedlnost, neboť se vyhnuly věcnému přezkoumání její situace, přestože pro to byly naplněny všechny zákonné podmínky.

Šestadvacetiprocentní daň pro solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 schválili poslanci na konci roku 2010 v reakci na boom nových slunečních elektráren vyvolaný zvýhodněným výkupem energie. Platit měla tři roky, později Parlament její účinnost prodloužil a snížil sazbu na deset procent.

Provozovatelé elektráren zavedení odvodů kritizovali jako nečekaný a protiústavní zásah do svých podnikatelských záměrů. Proti Česku vedou arbitráže, mnozí se v soudních sporech pokoušejí doložit rdousící efekt.

 

Právě se děje

Další zprávy